Planirano uklanjanje 7.500 kubnih metara smeća sa divljih deponija u prestonici: Za čišćenja 10 miliona

A. Z. KLISURIĆ

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 18:05

Планирано уклањање 7.500 кубних метара смећа са дивљих депонија у престоници: За чишћења 10 милиона

Foto: N. Skenderija

Nečistoće najviše talože neodgovorni žitelji
VELIKI ekološki problem grada, divlje deponije, uglavnom se formiraju na obodima grada. U toku ove godine planirano je da se ukloni skoro 7.500 kubnih metara mešovitog komunalnog i internog otpada. Čišćenje će se obaviti na osnovu Ugovora o sanaciji divljih deponija na teritoriji grada sa JKP "Gradska čistoća", a za ovu akciju izdvojeno je 10 miliona dinara.

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, najveći broj deponija je u opštinama Zemun, Palilula, Novi Beograd, Čukarica, Rakovica, Voždovac i Surčin, i najčešće niču na zemljištu bez namene.

- Ovakva vrsta ekoloških problema obično se javlja u blizini nehigijenskih naselja i na mestima gde građani deponuju poljoprivredni otpad na javnim površinama - kažu u Sekretarijatu. - Najmanje problema ima u tri centralne opštine Vračar, Stari grad i Savski venac, a razlog je gustina naseljenosti i nizak procenat neuređenih površina.

Prethodnih godina, kao i ove godine, saniran je veliki broj divljih deponija, ali i nakon uklanjanja đubreta građani se vraćaju na isto mesto kako bi odložili nepotrebne stvari.

Sa druge strane, i veliki broj građana alarmira nadležne u vezi sa ovim problemom.

- Činjenica je da se smeće gomila kao posledica postupaka nesavesnih građana, koji ga odlažu na mestima koja nisu predviđena za to. Neophodno je da oni postanu svesni kakve posledice izaziva ovako neodgovorno ponašanje. Osim što na ovaj način ugrožavaju životnu sredinu, ovo se odražava i na zdravlje drugih sugrađana - kažu u Sekretarijatu.

Nadzor nad javnim površinama u nadležnosti je opštinske Komunalne inspekcije. Oni mogu da primene kaznene mere protiv počinilaca, bilo da su to fizička i pravna lica i preduzetnici. Odlukom o komunalnom redu i održavanju čistoće propisana je zabrana o istovaranju i ostavljanju komunalnog otpada, šuta i zemlje.OČIŠĆENO SMETLIŠTE U SURČINU

NA zahtev žitelja opštine Surčin, prošlog meseca je završeno čišćenje divlje deponije u naselju Petrovčić. Ona je krajem novembra prošle godine po ko zna koji put uklonjena, pri čemu su uložena značajna sredstva iz budžeta opštine, ali je nebrigom ponovo nikla. Surčinci su se žalili i na veliki broj smetlišta koja niču na izletištima i njivama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije