Izliva se kanalizacija, fekalije teku ulicom, a za problem niko odgovoran: Muke žitelja Mirijeva traju godinama

A. Z. KLISURIĆ

sreda, 01. 07. 2020. u 17:45

Излива се канализација, фекалије теку улицом, а за проблем нико одговоран: Муке житеља Миријева трају годинама

Posle kiše sadržaj iz kanalizacije teče ulicom Foto: V. Danilov

U Ulici Radmile Savićević nejasno ko je postavio instalaciju bez nastavka na gradsku mrežu
KANALIZACIJA koja se izliva u Ulici Radmile Savićević u Mirijevu zadaje muke žiteljima ovog dela Beograda. Fekalna voda teče ulicom, a najgore je što nije moguće ustanoviti u čijoj su nadležnosti cevi i šaht na tom potezu, odnosno u čijoj je nadležnosti popravka. U potrazi za odgovornima, klupko se toliko zamrsilo da nikom nije jasno kako da reše problem.

Prema rečima stanovnika ove ulice, 2010. u produžetku je izgrađena nova zgrada. Naš sagovornik Vladimir Š. poseduje dokument koji svedoči da je investitor "Fokus" d.o.o. zaključio ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju iz koje se vidi da je ona u obavezi da plati izgradnju nepostojeće sekundarne infrastrukture u vrednosti većoj od milion dinara. Međutim, u Direkciji za "Novosti" negiraju da je ugovor zaključen i tvrde da ni zahtev nije podnet.

NEPRIJATAN MIRIS VISOKE temperature, ali i obilne kiše problem žitelja ulice na Mirijevu čine još većim.
- Kad upeče sunce širi se smrad. Kad je padala kiša, sadržaj se slivao niz ulicu. Mališani voze trotinete i trče, a mi smo stalno na oprezu da se ne zaraze - ispričala nam je žiteljka ove ulice.

Osim Direkcije, jednu od uloga ima i "Beograd put", koji je produžio postojeću saobraćajnicu, kako bi novoizgrađeni stambeni objekat imao prilaz. Tada su, kaže Vladimir dodate i šahte. Međutim, "Vodovodu" nije predata naknadno dodata infrastruktura u njihovu nadležnost.

Njihova ekipa došla je na lice mesta tek posle desetak poziva 30. maja. Tada su ispumpali šaht koji plavi.

- Rekli su nam da kvar potiče iz šahta, koji je "slepo crevo" ove mreže, tačnije da on nije dalje povezan na kanalizacionu mrežu. Šaht se napunio nakon par dana i od tada fekalna voda teče ulicom - priča Vladimir Š.

I "Novostima" su u "Vodovodu" rekli da je reč o kvaru na internoj kanalizacionoj mreži čije održavanje nije u njihovoj nadležnosti.

Šaht se izliva i kad je suvo

- Za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture nadležna je Direkcija. Investitor izgrađenog objekta se obraćao tokom priključenja na mrežu - rekli su nam u JKP BVK. - Na zahtev za izdavanje uslova kanalizacije od 22. jula 2019, ustanovili smo da ispred parcele ne postoji gradska kanalizacija. Mi smo podnosioca zahteva dalje uputili na Direkciju.

Meštani tvrde da se ni Komunalna inspekcija nije odazvala na njihove pozive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ljiljana čabović

01.07.2020. 18:24

i uMalom Zvorniku godinama posle obilnih kiša teku fekalije ispod doma kulture