“Avala film” bi u Košutnjaku da zida: Umesto šume stambeni i poslovni kompleks, moguć i hotel, mesto za život 8.000 ljudi

Š. MAROVIĆ

01. 07. 2020. u 07:52

“Авала филм” би у Кошутњаку да зида: Уместо шуме стамбени и пословни комплекс, могућ и хотел, место за живот 8.000 људи

Kompleks "Avala filma" Foto Ž. Knežević

Investitor i vlasnik parcele moći će da pedeset odsto površine pretvori u stambeni prostor, a svega dvadeset odsto zelene površine da sačuva
U ZGRADI Gradske uprave u toku je rani javni uvid povodom zahteva firme Avala stududios za izradu plana detaljne regulacije za kompleks "Avala filma" na Čukarici. Reč je o oko 86 hektara zemljišta na kom se nalazi veliki broj zelenih površina. Planom je predviđena izgradnja stambenih i mešovitih centara, u kojima bi živelo oko 8.000 ljudi. Cilj izrade plana je stvaranje mogućnosti za razvoj filmske industrije u Beogradu. Građani će primedbe i sugestije moći da dostave do 13. jula.

Reporteri "Novosti" posetili su juče Gradsku upravu i uverili se da je u budućem naselju planirana izgradnja stambeno-poslovnih kompleksa, ali i svih pratećih sadržaja koji bi zadovoljili rastući broj stanovnika na ovoj lokaciji.

MOGUĆ I HOTEL OSIM sportskih objekata koji uključuju salu, terene na otvorenom i sportske poligone kao obaveznog sadržaja, u okviru kompleksa moguća je i realizacija komercijalnih delatnosti. Novi hotel, trgovina ili ugostiteljski objekat, kao i javne službe koje moraju biti usklađene sa sportskom namenom mogući su deo budućeg kompleksa u srcu Košutnjaka.

- Investitor i vlasnik parcele moći će da pedeset odsto površine pretvori u stambeni prostor, a svega dvadeset odsto zelene površine da sačuva - rekli su za "Novosti" na prezentaciji u zgradi gradske uprave. - Parcele S1, S3 i S10 imaće stambenu namenu, dok će zona M5 sadržati stambeno-poslovni deo. Komercijalni sadržaji planirani su na zemljištu K1, K2 i K3. Visina stambenih objekata koji se budu gradili ne sme prelaziti 18 metara.

Kako za naš list kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić, ceo kompleks kupio je "Avala film" i oni imaju pravo da grade šta žele, ukoliko je to u skladu sa zakonom i urbanističkim planom.

- Ali, Grad im sigurno neće dozvoliti da novim sadržajima unište kvalitetno zeleno rastinje i šumsku osnovu. To je nedopustivo - uverava Stojčić. - Ovo i jeste rani javni uvid, na osnovu koga treba da se izjasne sve zainteresovane strane, javna preduzeća i institucije kako bi dali svoje primedbe. Tek posle toga sledi izrada plana detaljne regulacije, koji takođe mora da bude na javnom uvidu.

Ukoliko bi se projkat realizovao, na parcelama C1, C3 I C10, planirana stambena površina iznosila bi 320.820 metara kvadratnih, dok bi komercijalni sadržaji sadržali 91.983 kvadrata. Mešoviti prostor bi zauzimao oko 68.000 kvadrata, dok su za nove sportske objekte predviđena 46.322 kvadrata.

U planu je i izgradnja jedne osnovne škole kapaciteta 600 đaka, kao i srednjoškolske ustanove koja bi mogla da primi 480 učenika. Planirana je i gradnja doma za stare, kao i kulturnih institucija poput bioskopa i pozorišta, pre svega u centralnim delovima novog naselja.


U PLANU FILMSKI ARHIV KINOTEKE

OBJEKTI i kompleksi javnih službi koji su ušli u obuhvat Plana detaljne regulacije nekad su pripadali Filmskom gradu: filmski arhiv Kinoteke, kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije i plivački centar (otvoreni bazeni Košutnjak).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Svetl Ilijo

01.07.2020. 11:52

@Perica - Eno posjekli drveće i neki prije ovih da investitori ko bogovi sazidaju luksuzne stanove. Na vrh su brda i desno od Pionirskog grada a i prema Rakovickom ce putu. Vidikovac se ne vidi, ne od drveća nego od sume zgradurina. Ne smemo da se borimo za drveće jer bi i nas posekli s njim. Nece drvo da ostane ni za sanduk i krst na grobu vec ćemo u limeni sanduk i krematorijum da izgorimo. Nasi goreli od tudje ruke a mi ćemo od svojih da bi investitori mogli da nesmetano grade na krcevini od Srbije.

Sunce

01.07.2020. 12:16

U Košutnjaku da grade? Drveće da seku da bi gradili stanove i šoping molove? Strašno... Nadam se da im neće proći.... Mislim da nije u redu. Najlepše šumsko mesto koje ljudi mogu da se setaju i opusta se

Tanja

01.07.2020. 16:57

Naseliti 8000 ljudi, plus poslovni prostor i shopping mall-ovi, to je u cirkulaciji 20000 ljudi! Pa tu sume vise NEMA. I cime se to onda pomaze filmska industrija?Ako se ne izborimo za ovo, onda smo stvarno nula od naroda. Sve nam ovo i treba!

Miki-Zg

01.07.2020. 17:48

U planu je ekocid ,vrlo dobro poznajem Pionirski grad ,Košutnjak ,Rakovicu ,zelenu oazu BG !

Nikola

01.07.2020. 23:48

Ако људи ово допусте, Београд више неће постојати.

Ri

07.07.2020. 14:39

Sram vas bilo, sada će kad krene jedan za drugim da se redaju dok ne bude bilo šume! Pluća Beograda uništavate! Napravite crvenu zonu oko beogradskih šuma da se ne sme ni igla dići nikada!