Raspisan poziv za operatera na pristanu kod Kapetanije: Za kruzere i do 130 metara

Š. Marović

utorak, 30. 06. 2020. u 12:30

Расписан позив за оператера на пристану код Капетаније: За крузере и до 130 метара

ZEMUN Sve spremno za brodove/Foto V. Danilov

Početak rada i dalje je neizvestan zbog pandemije virusa korona
OPŠTINA Zemun raspisala je javni poziv za pronalazak operatera za novoizgrađeni pristan, koji je otvoren do 17. jula. Moderna luka za turističke brodove je druga takve vrste u prestonici i očekuje se da veliki broj turista iz čitave Evrope svoje razgledanje grada počne baš sa ove lokacije. Međutim, početak rada i dalje je neizvestan zbog pandemije virusa korona.

Međunarodno pristanište kod Stare kapetanije moći će da prihvati brodove do 130 metara dužine i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koje vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom. Urađeno je po svim svetskim propisima, a ukupna vrednost investicije je oko milion i po evra. U Beogradu se trenutno gradi ili je izgrađeno sedam pristana za male brodove, a očekuje seda ih prestonica za nekoliko godina ima blizu 20.


- Ovo je velika stvar za Beograd, posebno za Zemun kao jedan od nastarijih i turistički najvećih potencijala prestonice - za "Novosti" kaže predsednik Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović. - Korist od nove luke za "bele lađe" je velika, a prema našim procenama u prestonicu će moći da uplovi više od 1.000 brodova na godišnjem nivou. Broj brodova koji svake godine pristižu u naš glavni grad je toliko porastao da je bilo neohodno sagraditi novo pristanište, a ovo je najlepša lokacija za tako nešto.


Izgradnjom pristana udvostručen je broj mesta za pristajanje kruzera, a izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole finansirala je Opština Zemun i predala ga Agenciji za upravljanje lukama. Sredstva su obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP "Beograd vode", a deo sredstava za izvođenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama.


- San koji smo decenijama sanjali konačno se ostvario i Zemun je dobio ono što mu je oduvek pripadalo - kaže za naš list predsednik opštine Dejan Matić. - Izgradnjom ovog pristana stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Gradska opština Zemun i Grad Beograd poznati.

Ponude za novog lučkog operatera koji će imati obavezu investiranja u održavanje infrastrukture i pristupnog plovnog puta, kao i plaćanja godišnje naknade za operativnu upotrebu luke kao dobra u opštoj upotrebi trajaće do 17. jula. Kruzeri će kod Kapetanije, gde se nekada nalazilo staro pristanište, moći da pristaju i po najnižem stogodišnje izmerenom vodostaju.


KORONA ZAUSTAVILA RAST


U BEOGRAD je 2018. godine stiglo 550 turističkih brodova iz Evrope sa oko 82.000 turista, dok je prošle godine taj broj bilo više od 750 brodova i 100.000 ljudi. Da nije bilo pandemije, predstavnici Turističke organizacije Beograda očekivali su da ove godine broj pridošlih kruzera bude veći od 1.000.