Gradski budžet manji, ali bez zaduživanja: Potvrđene odluke iz perioda vanrednog stanja

S. B. MILOŠEVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

subota, 30. 05. 2020. u 00:16

Градски буџет мањи, али без задуживања: Потврђене одлуке из периода ванредног стања

Detalj sa skupa u Sava centru

U Sava centru odbornici Skupštine grada potvrdili odluke donete tokom vanrednog stanja. Na 1.000 strana izveštaj o radu u jeku pandemije

SKUPŠTINA Grada Beograda usvojila je u petak, u privremenim odborničkim klupama u Sava centru, sve odluke koje je tokom vanrednog stanja donelo Gradsko veće. Odbornici grada su prvi u Srbiji kojima je podnet izveštaj o radu tokom vanrednog stanja, a Beograd je kao prva lokalna samouprava, doneo rebalans budžeta. Zbog novonastale situacije gradska kasa lakša je za oko 20 odsto, tako da su prihodi projekcijom budžeta smanjeni na 109 milijardi dinara.

Sednica Skupštine počela je minutom ćutanja za sve žrtve virusa korona. Odbornici su ovoga puta glasali u izmenjenim okolnostima u sali kongresnog centra, pod maskama i sa distancom od dva metra. Međutim, okolnosti se nisu promenile kada je reč o delu opozicije, koja i ovoga puta nije ušla u salu, već je rad vlasti kritikovala na hodniku. Glavne zamerke odnosile su se na, po njihovim navodima, odustajanje od rashoda koji se odnose na kapitalne investicije i život ljudi, kao što su kanalizacija u Krnjači, gradnja autobuske stanice u Novom Beogradu, kao i vrtića.

Međutim, odgovarajući na prozivke opozicije, odbornici vladajuće većine, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakli su da se od kanalizacije ne odustaje, što se može videti uvidom na terenu, a da Grad ne finansira izgradnju stanice već BAS. Najavili su i gradnju još pet obdaništa.

Grad je u saradnji sa stručnim konsultantima doneo odluku koliko će umanjiti budžet. Kako su obrazložili, 66 odsto budžeta se finansira iz poreza na doprinose zaposlenih, a plaćanje tih nameta je odloženo.

- Analizirali smo moguć scenario i oko 15 odsto prihoda će biti smanjeno - rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić. - S obzirom na to da je privreda stala, morali smo da vodimo računa. Sredinom avgusta očekujemo novi rebalans i nadamo se da ćemo tada uspeti da sve normalizujemo. Najviše vodimo računa da ima novca za socijalna davanja, za decu i plate.

Osim obrazlaganja potreba da se budžet smanji na realne grane, prva polovina sednice bila je posvećena podrobnijem izveštaju o tome na koji način su gradske službe funkcionisale u vanrednom stanju, kao i pohvalama na njihov rad, za šta su odbornici dobili dokument na više od 1.000 strana.

- Vanredni linijski prevoz je koštao skoro 900 miliona dinara i finansirao ga je Grad. Podelili smo 182.000 paketa - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Podelili smo 600.000 maski i isto toliko rukavica.

Vesić je istakao da budžet jeste smanjen kada je reč o javnim nabavkama, ali kapitalne investicije nisu jer su u toku:

- Možda neke planove nećemo ostvariti, kao što je nabavka 100 autobusa. Deficit postoji, ali je pokriven suficitom iz prethodnog perioda - naveo je Vesić.

DEPO SE IZMEŠTA

USVOJENO je i nekoliko planova detaljne regulacije za delove opština Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Surčin, Palilula i Stari grad. Jedan od planova tiče se dela "Manježa", čime će se rešiti postojeći problem granica građevinskih parcela Fakulteta muzičke umetnosti i JDP, te dati mogućnost rekonstrukcije, odnosno dogradnje objekata.

- Drugi plan se tiče detaljne regulacije područja između ulica Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, a suština je izgradnja, to jest realizacija trolejbuskog depoa. Na taj način obezbedilo bi se izmeštanje postojećeg depoa sa Dorćola - rekao je gradski urbanista Marko Stojčić. - Novi depo funkcionisaće na novoj lokaciji, u blizini stanice "Laste" i auto-puta, što je i logično.

TABLE NA DOMOVIMA ZNAMENITIH

NA sednici je bilo reči i da će ubuduće Zavod nadzirati radove na fasadi zgrada koje pripadaju kulturno-istorijskoj celini, a same nisu pod zaštitom.

- Upravo radimo na projektu kojim ćemo postaviti 150 tabli kojima ćemo obeležavati kuće u kojima su se dešavali značajni istorijski događaji - istakao je Goran Vesić.