U Beogradu bi svi decu u - državne vrtiće

B. BORISAVLjEVIĆ

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 14:35

У Београду би сви децу у - државне вртиће

Foto Tanjug

Nikad veće interesovanje za upis mališana u predškolske ustanove pod okriljem grada. Jedan od razloga nezadovoljstva privatnicima naplate računa tokom pandemije
PREDŠKOLSKIM ustanovama, ove godine, stiglo je 1.373 prijave više nego prošle 2019. godine. Najveći porast interesovanja za upis u državne vrtiće beleži se u Novom Beogradu. Na adresu predškolske ustanove "11. april" stigao je ukupno 2.981 zahtev, što je za 364 više nego prošle godine. Sledi Zemun sa primljenih 2.175 molbi, što je 296 dodatnih. Na Voždovcu je konkurisalo 2.333 roditelja, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 292 dece. Sa ukupno 2.273 prijave, za upis u vrtiće na Čukarici zaintersovano je 244 dece više.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, broj prijava na konkursu je očekivan. On ističe da je blagi rast broja zahteva u odnosu na prošlu godinu, pre svega, posledica dužeg konkursa, koji je ove godine trajao mesec i po dana, u odnosu na dve nedelje prethodnih godina.

- Takođe, tome je doprineo i skeptičan odnos roditelja prema privatnim vrtićima - kaže Gak. - Mnoge od privatnih predškolskih ustanova, kako su nam rekli roditelji koji su nam se obraćali, na početku vanrednog stanja nisu bili voljni da prate korake Grada, odnosno da ne naplaćuju vrtić dok deca ne borave u njemu. To je, svakako, uticalo na veće interesovanje za državna obdaništa, pa su mnogi čija su deca već upisana u privatne, konkurisali za mesto u državnom. Naš je cilj što više novih mesta u državnim predškolskim ustanovama.

On dodaje da je već pet godina duga saradnja sa privatnim vrtićima umnogome pomogla da se podigne obuhvat dece predškolskim obrazovanjem, sa oko 45 odsto - koliko je iznosio pre nekoliko godina - na današnja 73 procenta.

- Međutim, prioritet Grada Beograda će uvek biti proširivanje kapaciteta državnih vrtića i unapređenje kvaliteta boravka dece u njima - navodi Gak. - Saradnju sa privatnim vrtićima nastavljamo dok god je interesovanje roditelja veće od naših kapaciteta, jer želimo da svoj deci omogućimo predškolsko obrazovanje.

Čak dve trećine zahteva - 14.176, podneto je za šest predškolskih ustanova - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Voždovac, Čukarica i Zvezdara.


RAST BROJA KORISNIKA USLUGA

BROJ mališana koji su se vratili u vrtiće povećan je ove nedelje skoro dvaput. Od ponedeljka u obdaništa mogu i deca čiji roditelji ne moraju da se vrate na posao, tako da više nije potrebna potvrda o radnom angažovanju, već samo uverenje pedijatra da je dete zdravo.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, u odnosu na prvu nedelju, prosečan broj prisutne dece u vrtićima je porastao sa 3.998 na 7.202.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije