KBC Bežanijska kosa, Institut za majku i dete i Tiršova dobile nove aparate: Respiratori od Unicefa

B.R.

petak, 08. 05. 2020. u 21:58

КБЦ Бежанијска коса, Институт за мајку и дете и Тиршова добиле нове апарате: Респиратори од Уницефа

Foto: Z. Jovanović

Reč o uređajima najnovije generacije
KBC Bežanijska kosa dobila je dva respiratora, a Institut za majku i dete i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj po jedan.

To su četiri od 50 respiratora koji će do kraja maja biti raspoređeni u zdravstvene ustanove u Srbiji, a donacija je stigla od Unicefa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je reč o respiratorima najnovije generacije na kojima može da se primenjuje invazivna i neinvazivna terapija.

- Vrednost 50 respiratora, koje donira Unicef i koji će u bolnicama biti do kraja maja, više je od milion dolara - rekao je Lončar. - Prioritet je da se opreme sve neonatalne ustanove, da svako prevremeno rođeno dete ima pored sebe respirator, monitor i inkubator. Iz epidemije virusa korona izvučene su pouke, proširivaćemo i dodatno opremati intenzivne i poluintenzivne nege.

Direktorka Unicefa za Srbiju Redina de Dominićis rekla je da su respiratori nabavljeni u saradnji sa privatnim sektorom:Unicef je zajedno sa Ministarstvom zdravlja identifikovao potrebe i odredio zdravstvene ustanove kojima su respiratori potrebni, a saradnja će biti nastavljena.

Vrednost jednog respiratora je 21.600 dolara, za prva četiri koji su juče dodeljena izdvojeno je 86.400 dolara. Svih 50 koštaju 1.080.000 dolara.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković rekla je da je ovo veliki dan za tu zdravstvenu ustanovu i da će sa novom opremom nastaviti da leče pacijente po najvišim standardima. Ona se zahvalila Unicefu na donaciji u ime zaposlenih, ali i svih pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije