PRIHODI i rashodi Grada smanjeni su za 20,3 milijarde dinara, a budžet sad iznosi 122,8 milijardi umesto 143,1 milijarda dinara, koliko je bio planirano za ovu godinu. Ovo je u ponedeljak izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naveo da je u skladu sa proglašenim vanrednim stanjem, uputstvima Vlade Srbije i činjenicom da je zbog trenutne situacije smanjena privredna aktivnost, Gradsko veće usvojilo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu prestonice za 2020. godinu.

- Grad Beograd je odgovoran domaćin i jasno je da će prihodi koje imamo kao lokalna samouprava biti smanjeni zbog umanjene privredne aktivnosti tokom borbe protiv virusa korona - rekao je Vesić. - Osim toga, lokalne samouprave preuzele su na sebe deo pomoći iz paketa koji je Vlada ponudila privrednicima, što je normalno, jer se naši budžeti pune iz privrede pa je prioritet njeno oživljavanje. Odlaganje plaćanja poreza na zarade za period vanrednog stanja na period od dve godine, deo je našeg doprinosa privredi, jer lokalne samouprave ubiraju veći deo tog prihoda. Takođe, mi smo ponudili dodatne pogodnosti, posebno malim privrednicima, kada je reč o plaćanju poslovnog prostora koji je u vlasništvu Grada, zakupcima tezgi na pijacama.

GRADILIŠTA PUNA RADNIKA VESIĆ je istakao je da će sve gradske investicije koje su započete, biti završene, i da zato sva naša gradilišta rade i to na Bulevaru patrijarha Pavla, Savskom trgu, Savskom keju, pasareli, pa nova autobuska stanica, Dnevni centar za decu ometenu u razvoju u Lazarevcu, osnovna škole u Leštanima, Dom zdravlja u Borči.
- Sve ove investicije biće završene, a neke nove pokrećemo narednih nedelja kao što su pristupne saobraćajnice oko nove autobuske stanice i urbani džep na uglu Palmotićeve, Hilandarske i Džordža Vašingtona - najavio je on.

Prema njegovim rečima, zato je urađena nova procena prihoda i primanja i u skladu s tim izvršena je preraspodela rashoda i izdataka po korisnicima gradskog budžeta. Socijalna davanja, kao i ona koja omogućavaju nesmetano funkcionisanje vitalnih gradskih funkcija i komunalnog sistema - ostaće netaknuta.

- Za razliku od nekih drugih gradova u regionu, mi u Beogradu nećemo smanjivati plate. Smanjenje je izvršeno na planiranim investicijama, ali ne u oblasti infrastrukture, već na drugim projektima koji su bili planirani - objašnjava zamenik gradonačelnika i navodi da to ne znači da deo planiranih investicija neće biti realizovan, već da će neke samo biti odložene. - Neke investicije biće pomerene za 2021, neke za kraj tekuće i sve će biti realizovane, jer putem njih dajemo posao našoj privredi.

Vesić navodi da su, prilikom planiranja rashoda i izdataka, a u cilju obezbeđivanja dovoljnog obima sredstava za neometano funkcionisanje prestonice, u najvišem iznosu smanjena sredstva planirana na ime dokapitalizacije, odnosno uvećanje osnivačkog uloga kod javnih komunalnih preduzeća, kao i za nove kapitalne izdatke, pa je samo po tim osnovama smanjeno za oko 16 milijardi dinara.

- Pored toga, najveće smanjenje sredstava izvršeno je i na ime donacija, dotacija i transfera, koji su umanjeni u iznosu od 2,2 milijarde dinara, a koje se najvećim delom odnosi na sredstva za korisnike čije funkcionisanje je redefinisano, odnosno ograničeno u uslovima vanrednog stanja - rekao je Vesić.