PORODICA Beograđanke U. H. našla se prošle sedmice u nezavidnoj situaciji, posle smrti bake (92) na VMA. Iako nije bilo potvrđeno da je ona preminula od virusa korona, iz JKP "Pogrebne usluge" tražili su doplatu za limeni pokrov u iznosu od 20.000 dinara. Kako kažu u preduzeću, u konkretnom slučaju učinili su izuzetak, jer se porodica pozvala na činjenicu da VMA nije kovid-bolnica, ali ubuduće će strogo poštovati medicinsku dokumentaciju pokojnika, po kojoj su postupali i sada.

Kako nam je ispričala naša sagovornica, baka je imala problema sa srcem, vodom u plućima i dijabetesom. Početkom marta bila je smeštena u Gradsku bolnicu, ali je otpuštena kući nakon proglašenja vanrednog stanja. Opet joj je pozlilo, te je odvedena na Vojnomedicinsku akademiju, gde je preminula 30. marta.


- Mom mužu je načelnik odeljenja kazao da je baka umrla od metaboličkog šoka, ali da se sumnja da je možda imala koronu - priča nam U. H. - Ležala je u Gradskoj bolnici, pa su njeno telo dopremili pogrebnom preduzeću. Na smrtovnici je pisalo da se sumnja na virus korona, ali ne i da je potvrđen. U "Pogrebnom" su tražili doplatu za limenu postavu, uz argument da su ih zvali sa VMA i da je virus potvrđen. Suprug je insistirao da mu se to i dokaže, što oni nisu uspeli, pa je sahrana obavljena po uobičajenoj proceduri.


Iz JP "Pogrebne usluge" napominju da su postupali u skladu sa medicinskom dokumentacijom sa VMA. Međutim, na insistiranje porodice preminule, da ova ustanova nije ona u kojoj se leče oboleli od kovida 19, u konkretnom slučaju nisu primenili u potpunosti meru zaštite koja je propisana.


- Izuzetaka više neće biti iz dva razloga - kažu u preduzeću. - Prvo, zbog zaštite života i zdravlja naših zaposlenih, koji su u kontaktu sa preminulima od kovida 19, i drugo, zbog zaštite porodica pokojnika koji dolaze na sahranu svojih bližnjih, koji su podlegli virusu.


Kako ističu nadležni, u slučajevima onih koji su preminuli od virusa korona, postupaju u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To znači da se posmrtni ostaci najpre smeste u limeni uložak koji se zavari, a nakon toga u drveni sanduk, koji se dezinfikuje. Detaljno čišćenje se primenjuje u svim fazama procesa.


- Želimo da podsetimo sugrađane da je sahranama u ovom trenutku dozvoljeno prisustvo najviše deset osoba, uz propisane mere udaljenosti i korišćenje zaštitnih maski i rukavica - napominju nadležni. - U ispraćajnim kapelama je dozvoljeno prisustvo pet osoba uključujući i sveštenika. Saučešća se izjavljuju bez ulaska u kapele i bliskog fizičkog kontakta, a pošta se odaje ispred objekta, gde se može upaliti sveća, nakon čega naši radnici transportuju preminulog do grobnog mesta.


Takođe se preporučuje poštovanje propisane udaljenosti i u pogrebnoj povorci, pri čemu nakon sahrane nema daljeg zadržavanja na grobljima.DNEVNO DO 60 POGREBA


JKP "Pogrebne usluge" u datim okolnostima dobilo je dozvolu da obavlja sahrane i nedeljom. Na taj način skraćeno je vreme zakazivanja pogreba na dva do tri dana. Broj sahrana je blago povećan, posebno na Novom bežanijskom groblju.


- U proteklih desetak dana broj sahrana na dnevnom nivou se kretao između 50 do 60 - kažu nadležni. - Prema važećem cenovniku, čuvanje preminulog u hladnjači u periodu od 24 časa iznosi 1.565 dinara.