PREMA odluci Grada, koja je u petak stigla na adrese 17 prestoničkih opština, volonteri će donositi starijim sugrađanima namirnice koje su im neophodne. Ovo je jedna od preventivnih mera uz pomoć koje bi trebalo da se zaštite najugroženiji građani. Do sada je deset opština objavilo brojeve telefona, a očekuje se i da ostalih sedam organizuje ovu akciju.

Prilikom poziva zainteresovani mogu da kažu operaterima koje su im namirnice neophodne i koliko je hitno, a potom volonteri stižu na adresu sa svim potrepštinama.

- U petak nas je pozvalo samo četvoro sugrađana, a u subotu smo imali 39 poziva. Neki od njih interesovali su se za celu akciju i zanimalo ih je do kad će trajati, a dosta njih je tražilo i konkretnu pomoć naših volontera - ispričala nam je jedna od operaterki u kol-centru Opštine Vračar.

- Tu smo do 20 sati i do tada nam se mogu obratiti svi kojima je pomoć neophodna. Očekujemo da će se povećati broj poziva - kaže naša sagovornica.

Klubovi za stare otvoreni su, ali rade sa pojačinim merama dezinfekcije. Ustanove socijalne zaštite i služba pomoć u kući funkcionišu normalno, ali uz pojačan nadzor.