PENZIONERI, nezaposleni, ali i sve druge povlašćene kategorije korisnika javnog prevoza od danas više neće morati da obilaze šaltere i skupljaju gomile papira kako bi obnovili "busplus" povlastice za prevoz. Umrežavanjem E-uprave i "Busplus sistema" građani će jednim dolaskom na šalter i očitavanjem lične karte moći sve da završe.

Novu uslugu u četvrtak su predstavili zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije Mihailo Jovanović u prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić.


- Grad od danas može da pristupi podacima građana iz baza MUP, NSZ, Centralnog registra socijalnog osiguranja i PIO fonda. Ugrožene kategorije građana, poput nezaposlenih i penzionera, više neće morati da idu po potvrde i uverenja, već će sistem automatski pristupati njihovim statusima. Ovim ćemo uštedeti više od tri tone hartije, što je 66 stabala - rekao je Jovanović.


Pročitajte i: Vesić: Nadoknada za prevoz moraće u te svrhe da se potroši


On je precizirao i da građani ovu uslugu mogu da dobiju na pet "Busplusovih" prodajnih mesta u gradu, a to su: "Beograđanka", poslovna zgrada "Lukoila" na Bulevaru Mihajla Pupina 165d i na prodajnim mesta u "Tempu" na Adi, "Kvantašu" i u Bačvanskoj ulici.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će ova usluga opstati bez obzira na to ko će u budućnosti obavljati uslugu naplate javnog prevoza, pošto ugovor sa "Busplusom", odnosno "Apeksom", ističe u septembru.


- Studija za unapređenje sistema naplate karata trebalo bi da bude gotova u maju. Ona bi trebalo da definiše šta ćemo tražiti od novog ili starog partnera, ko god pobedi na tenderu koji će biti raspisan početkom juna. Do isteka ugovora sa "Apeksom" imaćemo partnera koji će nastaviti da radi na naplati karata. Ali sada, posle 10 godina iskustva, znamo šta tražimo, šta je potrebno da promenimo, i ti uslovi će biti bitno drugačiji od onih pre deceniju - napominje Vesić.
DAJU 20 MILIONA ZA APLIKACIJE


GRADSKI menadžer Goran Vesić naveo je i da će Grad Beograd zajedno sa "Telekomom Srbije" uložiti 20 miliona evra u aplikacije iz projekta "Pametni grad".

- Prva aplikacija koju ćemo predstaviti je namenjena za sadnju drveća. Druga aplikacija na kojoj radimo obaveštavaće sugrađane o zagađenosti vazduha, kako bi na osnovu novih merača koje ćemo postavljati na banderama znali kakav je kvalitet vazduha u gradu - kaže Vesić.