REKONSTRUKCIJA najmasovnijeg kulturnog i zaštićenog dobra u Beogradu čeka da nadležne institucije shvate urgentnost situacije. Iako je glavni projektant naselja Cerak - Vinogradi Milenija Marušić još u maju prošle godine uradila Strategiju razvoja, u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju tvrde da je dokument adresiran na pogrešno ime. Čak i da je tako, godinu dana posle dobijanja laskave titule, izgleda da se nijedna institucija niti gradska služba ne nudi da odmota klupko nagomilanih problema.

Kako je za "Novosti" rekla arhitekta Milenija Marušić, zajedno sa stanarima naselja uradila je strategiju obnove i modela upravljanja Cerakom. Podršku je dobila od Opštine Čukarica, koja je ovaj plan prosledila Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju. Odavde smo dobili odgovor da Direkcija nije nadležna za revitalizaciju i rekonstrukciju.

- Ne tražimo od Direkcije da rekonstruiše naselje - objašnjava Marušićeva. - Preko ovog preduzeća idu narudžbenice svih analiza i planova, pa shodno tome, tražimo da oni izrade Studiju za rekonstrukciju, odnosno analizu stanja na Ceraku. Postojao je ranije dogovor sa Direkcijom, pa je zato dokument adresiran na njihovo ime.

POTREBNA UPRAVA PREDSEDNIK Opštine Čukarice Srđan Kolarić saglasan je sa arhitektom Milenijom Marušić da je Ceraku potrebno jedinstveno telo koje će preuzeti brigu o naselju. U kompleksu ima 172 ulaza i isto toliko upravnika. Kao što postoji JP "Hipodrom" i JP "Ada Ciganlija", nema razloga, tvrdi Kolarić, da ne postoji neko nadležan za naselje.

Ovaj slučaj pokazao je da, očigledno, nije praksa da pokretači inicijative dobiju odgovor od službe kojoj su se obratili. Tako je i Opština Čukarica od maja čekala na povratnu informaciju.

- Imali smo želju da podržimo zahtev Milenije Marušić, zbog čega smo ga i prosledili Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju. I mi smo mogli da kažemo da nismo nadležni, kao što i nismo - kaže za "Novosti" predsednik Opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Prema rečima našeg sagovornika, problem naselja Cerak treba da se rešava na višim instancama. Stoga će se, kako obećava, u narednim danima obratiti gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada da bi zajedničkim snagama očuvali jedinstveno kulturno dobro.