Stare fotografije izgradnje Novog Beograda rađaju u mnogim starijim sugrađanima sećanje na pesak, baruštine i vrlo nepristupačan predeo. Prvi koraci građevinara na novobeogradskom gradilištu nisu bili ni malo prijatni, a ambijent na kojem su ponikle današnje višespratnice delovao je pre kao pustinjska panorama nego kao buduća metropola.

Pa ipak, grad je nikao na pesku. Današnjim stanovnicima Novog Beograda važno je pomenuti da je gotovo celokupna površina danas najveće opštine u Srbiji morala prvo da bude nasuta debelim peščanim slojem. Leva savska obala, skroz do Bežanijske kose, bila je prepuna bara i ustajale vode. Sava i Dunav su se često izlivali, tokom dana visokog vodostaja, tako da je između Beograda i Zemuna carevala veoma nehumana i nepristupačna oblast. Zato su ogromne količine peska bile izvučene sa dna Dunava i Save, kako bi milioni tona peska prognali sa lica grada bare, trske, komarce i sve što oni sobom nose.

Tek tada je počela ozbiljna izgradnja Novog Beograda.


PROČITAJTE JOŠ: Beogradske priče: Most kralja Petra i pruga za Pančevo

Stare fotografije podsećaju na trenutke kada su nastajale prve višespratnice. Tako će se pred okom posmatrača otvoriti neprepoznatljiva oblast čije granice predstavljaju zgrade "Eksperimentalnog naselja", kako se prvobitno zvao deo oko današnje "Fontane", a do "Šest kaplara" i današnjeg Bloka 21 nije se nalazilo - ništa.

Bila je tu ulica kojom je dugo saobraćao trolejbus, a sa njene obe strane, pogotovo na delu prema današnjem "Novom Mekratoru" carevala je peščana pustoš. I, dabome, bare.

Stare bare okružene trskom bile su pravi raj za mališane koji su se doselili u novogradnju. Iako smešteni u urbane uslove života, čekale su ih prave avanture u stilu Toma Sojera baš na barama, daleko od očiju roditelja. Prave šume trske bile su idealan dekor za odrastanje generacije željne pustolovina.


REFULIRANjE

Gradilište na kojem će ponići Novi Beograd nasipano je tehnikom refuliranja. Velike cevi izvlačile bi iz Dunava zajedno vodu i pesak.

To znači da je pesak bio mokar, što je veoma odgovaralo građevinarima. On se brže sleže, još dok se suši, tako da je podloga mnogo stabilnija nego da je pesak nasipan dok je suv.