Podneto više od 300 krivičnih i prekršajnih prijava: Inspekcija zatvorila 450 divljih gradilišta, srušen 21 nelegalni objekat

s. v.

29. 01. 2020. u 08:41

Поднето више од 300 кривичних и прекршајних пријава: Инспекција затворила 450 дивљих градилишта, срушен 21 нелегални објекат

Za ovu namenu u 2020. izdvojeno je 135 miliona dinara Foto P. Milošević

Tokom prethodne godine, prestonička građevinska inspekcija otvorila je 21.000 novih predmeta, a 40 inspektora obavilo je više od 5.000 redovnih i vanrednih kontrola
GRADSKA građevinska inspekcija nastaviće i tokom ove godine da ruši nelegalno izgrađene objekte u Beogradu, bez obzira na to da li je reč o privatnim kućama ili komercijalnim zdanjima.

Prema rečima sekretarke za inspekcijske poslove Sonje Božović, za ovu namenu izdvojeno je 135 miliona dinara. Tokom prethodne godine, prestonička građevinska inspekcija otvorila je 21.000 novih predmeta, a 40 inspektora obavilo je više od 5.000 redovnih i vanrednih kontrola.


- U 2019. godini, srušen je 21 bespravno izgrađen objekat na teritoriji glavnog grada, zatvoreno je više od 450 gradilišta i podneto je više od 300 krivičnih i drugih kaznenih prijava - istakla je Božovićeva. - Inspekcija ne pravi razliku, da li je reč o stambenom ili poslovnom objektu, kao što je bila zgrada od 6.000 kvadrata u Velikom Mokrom Lugu, koja je prošle godine srušena.


PROČITAJTE JOŠ - BAHATO: Zida "Plazmu" i ne gleda inspekciju


Prema njenim rečima, osnovni kriterijum i prioritet kojim se vodi građevinska inspekcija jeste zaštita javnog interesa, bezbednost građana i dece, pa su tako prošle godine srušene zgrade koje su bile pored školskih dvorišta.


- Apelujemo na sugrađane da zidaju u skladu sa zakonom. U suprotnom, mogu očekivati krivičnu odgovornost, rušenje objekta, a na kraju i naplatu troškova tog uklanjanja - zaključila je Božovićeva.


UKLONjENA "PLAZMA"


JEDNA od najbizarnijih građevina u prestonici bila je "plazma TV" zgrada u Ulici Svetozara Zorića u naselju Medaković. Osim nerealno uskih gabarita, inspektori su utvrdili da se svi radovi izvode bez dozvole, pa je gradilište istog dana zatvoreno. Ova građevina u julu je sravnjena sa zemljom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Brandao

29.01.2020. 11:19

U ovom momentu, na Ledinama, minimum 10 zgrada se zida bez bilo kakvog papira. Jedno je kada podizete nelegalni objekat, da biste imali gde da zivite, a sasvim drugo da vi na tome zaradjujete ogroman novac.