U DVORIŠTIMA vrtića "Duga" i Šeste beogradske gimnazije na Zvezdari, pripadnici MUP danassu pronašli 35 kesica heroina, koje su tu, kako se sumnja, skrivala trojica maloletnika! Pretresom stana jednog od osumnjičenih pronađeno je i zaplenjeno oko 170 grama narkotika, saopštio je MUP. Protiv dvojice tinejdžera nije pokrenut krivični postupak i oni su "predati roditeljima na staranje", dok će šesnaestogodišnjak, koji je preuzeo odgovornost na sebe, biti priveden na saslušanje Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je već neko vreme pratila trojicu maloletnika, za koje se sumnjalo da su lokalni narko-dileri. Oni su uhvaćeni prilikom iskopavanja 34 kesice sa heroinom u dvorištu Šeste beogradske gimnazije, gde se nalazio jedan od "štekova". Daljim operativnim radom, između cigala ograde vrtića "Duga", u pravcu ka Batutovoj ulici, pronađena je još jedna kesica ovog narkotika, za koju se sumnja da takođe pripada istoj grupi.


Kako, za "Novosti", kaže direktorka PU "Zvezdara" Snežana Perović, bezbednost dece u ovom zvezdarskom vrtiću je na najvećem nivou.


- Policija je drogu u dvorištu pronašla u toku noći, kada je ova ustanova zatvorena. Svako jutro naše čistačice obilaze dvorište i nikada ništa sumnjivo nije nađeno - ističe Perovićeva. - Ponekad se pronađe neka limenka piva ili prazna paklica cigareta, jer momci uveče ulaze u dvorište. Vrtić radi svakog dana od šest do 18 sati, i do tog trenutka sve je u redu. Uskoro ćemo ugraditi kamere, pa će deca biti još bezbednija.


Pročitajte još: Zaplenjen kilogram heroina: Uhapšeni narkodileri, drogu krili u čarapama


Roditelji mališana koji pohađaju ovo obdanište, ali i stanari okolnih zgrada, već neko vreme primetili su da nekoliko maloletnika preskače ogradu vrtića i Šeste beogradske gimnazije.


- Kada sam na internetu pročitala šta se desilo, bila sam zgrožena. Moje dete pohađa ovaj vrtić i nikada problema nije bilo. Nisam ni pomislila da neko može da skriva drogu u dvorištu obdaništa. Hitno treba da reaguju nadležni kako bi se suzbila prodaja narkotika oko školskih ustanova - priča jedna od zabrinutih majki.


BLAGE KAZNE

PRAKSA da maloletnici prodaju drogu na prestoničkim ulicama ustalila se pre dvadesetak godina. Jer, mlađe od 18 godina štite blage odredbe Krivičnog zakona, pa im se za posedovanje čak i većih količina narkotika uglavnom dosuđuju samo kazne pojačanog roditeljskog nadzora i veoma retkog maloletničkog zatvora. Deca mlađa od 14 godina uopšte ne mogu krivično da odgovaraju, čak ni po maloletničkim kriterijumima.