NA Božić, na platou ispred Hrama Svetog Save tačno u 11.00, biće održano tradicionalno 29. lomljenje česnice. U organizaciji SPC i Unije pekara Srbije, i ove godine sugrađanima će biti podeljena božićna pogača u kojoj će se naći 33 zlatnika, koji simbolizuju godine koje je Isus Hristos proveo na zemlji.

Ovogodišnja česnica će, prema rečima Zorana Pralice, iz Unije pekara Srbije, biti teška 250 kilograma i široka 3,8 metara. Sastoji se iz 5.300 parčića koji će se podeliti sugrađanima, a za njenu izradu vrednim pekarima bilo je potrebno pet dana. Ovo je najveća česnica do sada.

Pročitajte još: Gradonačelnik Radojičić čestitao Božić

- Jovan Nikodinovski iz pekare "Nikodinovski", Marko Dragićević iz pekare "Ma-Jo", Filip Trimčević iz istoimene pekare, Ljubomir Pavlović i Dalibor Cvejić iz pekarskog centra "Lesafre", kao i Miloje Marjanović iz Pančevačke pekare pomogli su da se ova česnica napravi - navodi Pralica. - U pogaču će biti ubačena 33 zlatnika, koji, kako se veruje, donose sreću onima koji ih pronađu. Darodavci dukata su "Iva internacional", restoran "Maksimilijan", kompanija "Veselinovići" iz Šapca i moja malenkost. Osim ovih zlatnika, koji će obradovati mališane, podelićemo i 2.500 krstića.

Pogača će ove godine biti malo veća u odnosu na prošlogodišnju, koja je imala 3,5 metara u prečniku, težila 200 kilograma i imala 5.000 parčića.

Prvo lomljenje česnice u organizaciji Unije pekara Srbije organizaovano je 1991. godine ispred hotela "Moskva", na Terazijama.

- Tada smo ubeđivali ljude da dođu da prelome česnicu, da potraže sreću. Trebalo je dosta energije da bismo došli ove prelepe manifestacije, kojom 29. put pokušavamo da obradujemo naše najmlađe sugrađane i da vidimo ko će od njih imati više sreće od ostalih - podseća Pralica.

Lomljenju česnice prisustvovaće i patrijarh Irinej, posle Božićne liturgije koja će se održati u kripti hrama.

ČESTITKA

GRADONAČELNIK prof. dr Zoran Radojičić čestitao je patrijarhu Irineju, građanima i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve Rođenje Isusa Hrista.

- Vaša svetosti, vaša visokopreosveštenstva i preosveštenstva, časno sveštenstvo i monaštvo, poštovani građani i pravoslavni vernici, želim vam srećno i Bogom blagosloveno obeležavanje praznika Rođenja Hristovog. Šaljem vam iskrene čestitke u nadi da će nam Darodavac svakog mira podariti da se mir useli u naša srca i da se međusobno usmerimo ka razumevanju, dobroj volji, ljubavi i praštanju. Svako dobro od Gospoda vam želim uz sveradosni božićni pozdrav Mir Božji - Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! - naveo je Radojičić u čestitki.

RASPORED BOGOSLUŽENjA

U Hramu Svetog Save na Vračaru, na Badnji dan služiće se sveta liturgija sa početkom u 9.00 u Maloj crkvi. Ispred nje, u 16.00, biće organizovano paljenje badnjaka. Sveta liturgija počeće u ponoć u kripti hrama. Na Božić, sveta liturgija počeće u 9.00 u kripti Hrama, a u 11.00 je lomljenje česnice.