Studira prava, niže devetke i desetke i - uzgaja koze: Teodora (21) na obodu Beograda gaji alpske lepotice sa pedigreom
15. 12. 2019. u 08:35
Porodica iz naselja Rušanj u beogradskoj opštini Čukarica, uzgaja umatičene alpine
Dobar student i uspešan zadrugar Foto K. Mihajlović
Priznaju Lukići da bez bake Miline, koja je majstor da napravi kozje "poslastice", ali i deke Slobodana, koji je u ovom biznisu pastir, ne bi sve funkcionisalo kao podmazano. Troje najmlađih Lukića, Anja, Strahinja i Teodora još se školuju, Nebojša radi pri Vojnoj akademiji.
- Odmalena sam rasla uz životinje, pa mi bavljenje stočarstvom ne predstavlja nikakav problem. Čak mi smeta kada gledam kako moji vršnjaci jedva čekaju da pobegnu sa sela, a njive širom Srbije stoje zaparložene - kaže Teodora. - Već decenijama uzgajamo koze, ali sada prvi put ove alpske lepotice sa pedigreom. Dobili smo subvenciju države, koja nam je pomogla da oformimo stado i započnemo posao.
PROČITAJTE JOŠ - Zadruge bi mogle da sačuvaju selo
Teodorino stado je mlado. Najstarija koza ima sedam godina, a većina su dvogodišnjakinje. Svakog dana, tokom sedam meseci godišnje, Lukići imaju prinos od 80 litara kozjeg mleka. Dok litar mleka prodaju po ceni od 180 dinara, kilogram sira je 600, a kačkavalja 1.200 dinara. Jarići pak koštaju 50 evra, a umatičeni i 150 evra. Kako Teodora kaže, potrebno je 10 koza da se oformi stado, a cena umatičene koze je, 250 do 300 evra. Sa druge strane, posle početnog uloga, ako koze ima ko da čuva, one nisu veliki trošak. Ispaša je glavni i najzdraviji obrok, a dodatak su žitarice.
- Odnedavno smo ušli u našu lokalnu zadrugu, jer smatramo da je udruživanje izuzetno važno i jedini način da se organizovano plasira proizvod - priča ova devojka. - Naša zadruga će se tek širiti, verovatno ćemo okupiti još kozara. Zasada su članovi većinom pčelari. Ali, sve nas vezuje ista ljubav prema zemlji i životinjama.
Teodorina desna ruka deda Slobodan
.jpg)
Србин
15.12.2019. 10:22
Браво! Свака част
Gaji Alpske lepotice,šta drugo reći osim,BRAVO...
Сјајно, све најбоље!
Komentari (3)