Uplatnice kao lane: Ekonomska cena boravka mališana u vrtićima neće se menjati ni 2020.

B. Borisavljević

14. 12. 2019. u 09:35

Уплатнице као лане: Економска цена боравка малишана у вртићима неће се мењати ни 2020.

Svako 10. dete ostvaruje pravo na besplatno obdanište; Foto Beoinfo

Mesečno po detetu 5.590 dinara
RODITELjI će u sledećoj godini plaćati istu cenu za boravak mališana u vrtiću, potvrdio je za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Računica koju su uradile stručne službe Sekretarijata govori da će ekonomska cena obdaništa ostati 27.952 dinara, kao i do sada. Roditeljima će i u 2020. godini iznos na uplatnici biti 5.590 dinara mesečno.

Prema Gakovim rečima, socijalna politika Grada i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu uvek će biti da pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Tako će i dogodine mališani iz socijalno najugroženijih porodica besplatno boraviti u predškolskim ustanovama.

- Godinu završavamo sa oko 77.000 dece u sistemu predškolskog obrazovanja, što je obuhvat od oko 73 odsto. To je za Beograd istorijski uspeh. Nastavljamo sa tim rastom i u 2020. godini. Važno nam je da što više dece bude uključeno u sistem predškolskog obrazovanja, a za to je neophodno i da cena vrtića bude prihvatljiva za roditelje, o čemu vodimo računa - kaže Gak za "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ: Polazak dece u vrtić u Srbiji više nikad neće biti isti: Država uvodi radikalne promene koje će rastužiti bake i deke

U beogradskim vrtićima besplatno boravi 5.563 mališana uzrasta od jedne do šest godina. Računica govori da svako 10. dete uključeno u državni sistem predškolskog obrazovanja ostvaruje pravo na besplatno obdanište. Iz gradske kase se, svakog meseca, na ime subvencije za ove namene izdvaja 157,7 miliona dinara, što na godišnjem nivou iznosi 1,9 milijardi dinara. Najviše njih, 97,7 odsto, ovo pravo ostvaruje na ime trećeg i svakog narednog deteta.

Grad će i sledeće godine nastaviti da subvencioniše i boravak oko 18.000 dece u privatnim vrtićima, za šta je od početka projekta izdvojeno oko osam milijardi dinara. Za obnavljanje prava za punu nadoknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi dovoljno je da na početku školske godine podnesu zahtev, uz ličnu kartu.

BESPLATNO U PREDŠKOLSKE USTANOVE

Najviše dece besplatno boravi u vrtićima na Novom Beogradu - 729, Čukarici - 631, Zvezdari - 585, u "Dr Simo Milošević" u Zemunu - 538... U predškolskim ustanovama u Sopotu je najmanje mališana kojima imaju prvao na dotiran boravak u obdaništu - 93. Osim, po osnovu trećeg i svakog narednog deteta, Sekretarijat finansira obdanište i za decu bez roditeljskog staranja u starateljskoj porodici (16), u hraniteljskoj porodici (36), decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom (79) i za decu koja borave u Sigurnoj kući (3).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije