RUŠENjE kuće porodice Demša na Gardošu u Zemunu, koje je zakazano za danas, biće odloženo! Kako je "Novostima" rečeno u gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove, izvršenik je nadležnima poslao zahtev za odlaganje izvršenja, koji je u međuvremenu usvojen.

Pročitajte još: TUGA PORODICE DEMŠA: Ruše im kuću na dan kada sahranjuju oca, merdevinama ulaze u dom (FOTO+VIDEO)

Zemunsku porodicu Demša je zadesila velika nesreća. Osim najavljenog rušenja doma zbog rekonstrukcije tvrđave na Gardošu, za danas je zakazana sahrana Aleksandra Demše (48), koji je u nedelju preminuo u zemunskoj bolnici. Njegova ćerka Kristina sa mužem i dvoje dece, majka i brat, nemi od tuge i bola, i u sredu su nam rekli da o izvršenju ne mogu da razmišljaju i ne žele da se sele iz svoje kuće u kojoj su njihovi preci i oni skoro ceo vek. Sa rekonstrukcijom tvrđave, zazidan im je jedini prilaz ka domu, pa sad do kuće stižu kroz kafić ili merdevinama!


Sa druge strane, u Sekretarijatu kažu da se GO Zemun nekoliko puta obraćala gradskoj građevinskoj inspekciji sa zahtevom za hitno uklanjanje kuće i kafića na Gardošu.


- Cilj uklanjanja je završetak značajnog projekta rekonstrukcije i restauracije zemunske tvrđave na Gardošu, koje je od izuzetnog značaja za očuvanje kulturno-istorijskog blaga Srbije i doprinosi razvoju turizma u Zemunu - naveli su u Upravi grada.

MAJSTORI I TURISTI - OPTUŽIVALI su nas da ometamo rekonstrukciju tvrđave, što je potpuna neistina - objašnjava Kristina. - Majstorima dajemo vodu, u početku smo i struju. Takođe, naš toalet koriste i radnici i turisti koji posete Gardoš.

Iako "Novostima" nije naveden konkretan razlog, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove navode da je odluka o odlaganju izvršenja usvojena posle razmatranja svih okolnosti ovog slučaja.

- Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove utvrdila je da su ispunjeni neophodni uslovi za izvršenje navedenog rešenja građevinskog inspektora i zakazano je izvršenje za 10. oktobar 2019. godine - rekli su "Novostima" u Gradskoj upravi. - O tome je izvršenik obavešten dopisom 19. septembra. U međuvremenu, izvršenik se obratio ovom organu sa zahtevom za odlaganje izvršenja. Nakon razmatranja zahteva, kao i svih okolnosti ovog slučaja, odlučeno je da se zahtev usvoji.

Podsetimo, porodica Demša na ovom placu živi od 1930. godine. Prema rečima Kristine Ćirić, ćerke pokojnog Aleksandra, njena baka je vlasnik četvrtine parcele, dok je ostatak još devedesetih kupio izvesni V. U. On je tada otišao u Ameriku i više se nikad nije pojavio.

- Mislimo da neko već odavno merka ovu atraktivnu lokaciju. Od početka godine, kada je počela sanacija kule, trpimo svakodnevne psihološke pritiske. Pripremamo sahranu ocu i ne znam kako ćemo da preživimo sve, ali nećemo se predati. Ne idemo iz naše kuće. Od opštinskih čelnika smo slučajno čuli da ovde planiraju gradnju hotela i dodatnih turističkih sadržaja.