Radojičić: Odgovorno i planski pristupamo sadnji drveća

Tanjug

14. 09. 2019. u 20:10

Радојичић: Одговорно и плански приступамо садњи дрвећа

Foto: Tanjug

Gradonačelnik je najavio da će grad do kraja godine imati analizu koja će pokazati gde je najbolje saditi nova stabla, kao i koje će vrste sadnica doprineti što zdravijoj životnoj sredini
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa članovima konzorcijuma angažovanim na projektu „Uticaj novih drvoreda na kvalitet životne sredine u Beogradu” i razgovarao o njegovom značaju.

Tom prilikom gradonačelnik je najavio da će grad do kraja godine imati analizu koja će pokazati gde je najbolje saditi nova stabla, kao i koje će vrste sadnica doprineti što zdravijoj životnoj sredini, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

PROČITAJTE JOŠ -Vesić o planovima za Veliko ratno ostrvo: Mnogi Beograđani znaju za njega, ali ne znaju kakvo je ono blago

"Bitno je da građani Beograda udišu što čistiji vazduh, a ovaj projekat je veliki korak ka tome. U vremenu kada je sve više automobila na ulicama i kada su zagađenja sve veća, potrebno je saditi otpornije vrste ukoliko želimo da one opstanu u našem gradu, kao i da doprinesu zdravijoj životnoj sredini. Na osnovu ovog projekta znaćemo koje su to sadnice kao i na kojim mestima su one najpotrebnije. To će predstavljati polaznu osnovu za plansku sadnju u narednim godinama", objašnjava gradonačelnik Radojičić i kao jedan od primera navodi potrebu da drveće treba saditi u prometnim ulicama i bulevarima, gde je povećana emisija štetnih gasova.

On dodaje da je ovaj projekat pokazatelj da se sadnji drveća u Beogradu pristupa odgovorno i planski.

"Ozbiljni smo u nameri da u godinama pred nama osvojimo titulu Zelene prestonice Evrope, odnosno da građanima pružimo što zdravije i zelenije okruženje. Projekti poput ovog imaju veliki doprinos ka tome", ističe Radojičić.

Radojičić je naglasio da je u ovom trenutku zelenim površinama pokriveno oko 15 odsto teritorije grada, dok je plan da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto površine grada.

Konzorcijum angažovan na projektu čine Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sadu i preduzeće „ENACTA” d.o.o. koje pruža rešenja iz oblasti zaštite životne sredine i bezbednosti i zdravlj na radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije