Vesić: Nova gradilišta i posle 1. septembra

Tanjug

21. 08. 2019. u 12:17

Весић: Нова градилишта и после 1. септембра

Goran Vesić
Foto: V. Danilov

Nova gradilišta u Beogradu otvaraju se i posle 1. septembra kada počinje rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, koji vodi od Rakovice prema Mostu na Adi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić
Nova gradilišta u Beogradu otvaraju se i posle 1. septembra kada počinje rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, koji vodi od Rakovice prema Mostu na Adi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je precizirao da za vreme rekonstrukcije neće biti zatvaranja saobraćaja, a uslov za ove radove bilo je izmeštanje toka Topčiderske reke kako bi se napravile još dve trake.

"Za nešto duže od godinu dana dobićemo četiri saobraćajne trake što će omogućiti da konačno ljudi sa Vidikovca i Rakovice mogu da dođu do Mosta na Adi", rekao je Vesić na Hepi tv.

Prema njegovim rečima, u narednih nedelju dana kreće rekonstrukcija Savskog trga koja će biti završena do februara iduće godine.

"To će biti jedan veliki pešački trg, automobilski i tramvajski saobraćaj ići će po obodima, a u sredini će se nalaziti spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji. Plan je da od 10. septembra počnemo sa reasturacijom fasade i krova na zgradi stare železničke stanice, koja će postati jedan od objekata kulture. Savski trg biće veći od Trga republike i nalaziće se na mestu ukrštanja dve linije metroa", rekao je zamenik gradonačelnika, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Pročitajte još - Vesić: Podsećamo, Đilas je novac otimao u džakovima


Govoreći o budućem izgledu Trga republike, Vesić je istakao da svi veliki evropski gradovi imaju velike trgove na kojima je veliki prostor koji odaje snagu tog trga i grada.

On je rekao da je bilo vreme da Beograd dobije takav trg, uređen prostor i podsetio da su tu ranije bile žardinjere, koje ničemu nisu služile, zatim ispucao asfalt i kiosci.

"Trg je sada uređen kako treba, postavljen je najkvalitetniji granit, urađena je ulica, takođe u granitu, koja će biti zona usporenog saobraćaja, posađena su 53 stabla, što je za 19 više nego ranije, biće postavljene „pametne klupe” koje imaju solarne panele, punjače za mobilni telefon, bežični internet. Trg će se koristiti za razne manifestacije, koncerte, tu će biti prebačen kompletan novogodišnji program sa Trga Nikole Pašića, kao i veliko klizalište. Tokom decembra i januara na trgu će biti organizovani događaji namenjeni deci", objasnio je Vesić.

On je dodao da će već u prvoj sedmici septembra na trgu biti održana opera na otvorenom Narodnog pozorišta, a Narodno pozorište će tu imati treću scenu gde će održavati razne manifestacije.

Prema njegovim rečima, Trg Nikole Pašića će takođe biti rekonstruisan u skladu sa projektom koji je usvojen na međunarodnom konkursu.

Još 2015. godine sproveden je konkurs za četiri trga u Beogradu, u okviru kojeg smo uredili kako će izgledati Trg republike, Trg Nikole Pašića, plato između Skupštine Srbije i Pionirskog parka i Dečanska ulica.

"Fontana će biti promenjena i preuređena, ali će ostati tu gde jeste. Na tom mestu je nekada bio i parking, kao što je bio i na Trgu republike, ali grad se menja. Fontana će dakle tu ostati, a posao su dobile ugledne domaće arhitekte. Taj konkurs je sprovelo Društvo arhitekata Beograda, trg će biti lepši i na njemu će biti organizovane različite manfestacije", naglasio je Vesić.

Kako je dodao, sve što kažu stručnjaci biće urađeno. Postoji Zavod za zaštitu prirode, „Zelenilo - Beograd”, naveo je on i dodao da je 2014. godine u Beogradu zatečeno oko 14 odsto grada pokriveno zelenom površinom, a danas je oko 15 procenata. Za svako posečeno stablo sade se dva, a sada će se saditi tri.

Vesić je istakao da će Grad Beograd u ovoj godini na većim igralištima napraviti posebne rekvizite, kako bi se ta igrališta prilagodila deci sa posebnim potrebama.

"U Beogradu je neophodno da se uradi nekoliko inkluzivnih igrališta. Nadam se da ćemo u ovoj godini uraditi već prve rekvizite, a jedan od prvih parkova koji će biti tako opremljen jeste onaj na Ušću, gde smo zelenu površinu preuredili u najlepši park", kazao je Vesić.

On je dodao da je urađeno blizu 200 prilaznih rampi u stambenim zgradama za osobe sa posebnim potrebama.

"U ovom trenutku nemamo na čekanju nijedan zahtev za rampu. Koristim i ovu priliku da pozovem građane koji imaju problem sa prilazom u svoju zgradu da pošalju zahtev Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, a Grad Beograd će o svom trošku postaviti prilaznu rampu. To je još jedan dokaz kako se ovaj grad razvija i brine o ljudima", istakao je Vesić i podsetio da se uređenost jednog društva ogleda u tome kako se ono brine o manjinama, deci i najstarijim sugrađanima.

On je dodao da je u planu izgradnja novog prihvatilišta za stara lica, jer je postojeće podignuto još u vreme gradonačelnika Branka Pešića. Takođe je spomenuo da je već otovoreno novo prihvatilište za decu u Ulici Živka Davidovića koje je po svim svetskim standardima.

Kada je reč o upisima dece u vrtiće, Vesić je ukazao da su i na tom planu urađene velike stvari.

"Privatni vrtići su pre tri godine uvedeni u sistem. Danas u Beogradu ima oko 75.000 dece koja su korisnici te usluge, što je 71 odsto od ukupnog broja mališana u Beogradu. Na ovaj način Beograd je već ispoštovao preporuku Vlade Srbije da taj procenat u svim lokalnim samoupravama bude minimum 70 odsto. Grad Beograd je tu preporuku ispoštovao šest godina ranije, pre zadatog roka. Takođe, Grad Beograd kroz subvencije plaća oko 3,5 milijardi dinara godišnje za vrtiće i nije četiri godine povećao cene usluga u vrtićima, koja je oko 5.600 dinara. Zbog te neodgovorne bivše gradske vlasti, Grad Beograd je do sada u obavezi da vrati roditeljima oko tri milijarde dinara", ukazao je zamenik garadonačelnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Jad Ranka

21.08.2019. 12:48

Kako bi bilo lepo kad bi u sve te planove bile ukljucene i postena autobuska stanica i zeleznicka stanica koja dolikuje glavnom gradu!

Глас разума

21.08.2019. 13:13

Београд заслужује да добије овакав трг укључујући и рестаурирану зграду поште и бивше железничке станице али само умноболан и примитиван човек може да организује концерте и славља у непосредној близини болнице Свети Сава у којој се лече најтежи болесници и у којој сваког дана најмање један пацијент умре од можданог удара а чланови породице долазе да подигну тело.

Alisa u zemlji luda

21.08.2019. 18:06

@Глас разума - Slažem se, ali se i pitam bez odgovora, kao i Vi: A sta zasluzuju gradjani? Da li se oni pitaju o tome o čemu komentarisete? Kao da je Beograd živ stvor pa ga se timari i doteruje. Ovde nas i "vreme ocekuje" umesto da mi kao gradjani mozemo da ocekujemo da ce vreme da bude lepo ili ruzno ili da mi na nesto uticemo. Kabinetske odluke i face. Mrtvim stvarima se daju osobine živih bića a o ljudima ni reci da grad treba da se gradi prema njihovim potrebama a ne prema lajkovanju i sta se kome snilo.

Bolnici svakako nije mesto u centru grada

22.08.2019. 15:36

@Глас разума - a i Klinički centar je uz autoput, opet u centru grada. Samo u Srbistanu... Svi pametni su izmestili kliničke centre daleko na periferiju.

Kraljice Marije

21.08.2019. 14:50

Zasto se stalo sa radovima u Kraljice marije? Vec par dana samo 2-3 radnika prodju ulicom. O cemu se radi?? Mi zivimo kao u 18-om veku. Naveliko tece treci mesec, a kraj se ne nazire.

Зато

21.08.2019. 19:16

@Kraljice Marije - што нема документцаије за водоводне инсталације које су се "појавиле" током реконструкције, што је прилично успорило реконструкцију. Други ваљда и највећи проблем што Србија више нема довољно мајстора и грађевинских техничара за оволике радове, доводимо Индусе даби заваривали шине !

Претпостављам

21.08.2019. 19:13

@Lovor - Lovor: Да ти не видиш оно што је очигледно? Не користиш ни аутопут кроз Грделичку клисуру и нећеш ићи преко Трга републике пошто су то "Потемкинова села"? Свакако ћеш и даље полазити са старе железничке станице пошто Прокопа нема? Јел` то за вас не постоји ништа сем грдила од "Моста преко Аде" коју је ваш Ђики саградио и никад довршио за баснословне паре? `Ајде бре "жути" о`ладите једном, пукли сте као нико !

Pokušaj otići za Crnu Goru

22.08.2019. 15:35

@Lovor - iz Prokopa. A, u Grčku sam išao od Predejana do Prohora starim putem. Nigde nikoga, milina jedna...

Dend

21.08.2019. 18:00

Pitanje se nameće samo da li Beograd može i mora da ima bolju gradsku vlast ! "Apotekarska" vaga bi mogla da se koristila da se utvrdi koja je vlast bila bolja, jer samo nijanse su u pitanju !Sve dosadašnje su iste, i svima je prvenstveno maltretiranje građana ?Svako iole pametan voli lepo,novo, ali ne voli da se posao duplira vremeskim periodom završetka jer onda presedne i ono što ste očekivali !

Milos

22.08.2019. 15:17

Samo napred. Ohrabruje sredjivanje grada, fasada, ulica, bulevara i gradnja novih skola, obdanista, bolnica, auto-puteva i otvaranje novih fabrika. Meni je pomak ocigledan, za razliku od onoga kako je bilo decenijama i niko nista nije radio niti sredjivao. Sve pohvale i samo napred, strpicemo se i kasnije svi uzivati u zavrsenim projektima... Naravno da ocekujemo otvaranje novih gradilista i radova. U svakom slucaju pohvalno.

teška greška

23.08.2019. 14:02

ISKLJUČITE NEPOTREBNE NOVE SEMAFORE U JAJINCIMA !!!Napravili ste zastoj i pokvarili kvalitet života gradjanima iz tog pravca, a šta će tek da vude kad Kinezi naprave naselje u rasadniku a izlaze na Bulevar Jna sa jedinim pravcem. UŽAS