BEOGRAD - Svi javni objekti u Beogradu moraće da budu energetski efikasni, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti objavljen poziv kompanijama da 100 javnih zgrada u prestonici preurede u energetski efikasne zgrade.

Vesić je na svečanoj konferenciji povodom 5.marta, Svetskog dana očuvanja energije, rekao i da će postojeći javni objekti biti rekonstruisani tako da postanu energetski efikasni i naglasio će se ubuduće više pažnje posvećivati energetskoj efikasnosti i očuvanju životne sredine.

''Već imamo nekoliko kompanija koje su zainteresovane i spremne da urede te zgrade, da promene fasadu i stolariju kako bi zgrade štedele energiju. Na taj način pomoći ćemo da kroz ESCO projekat, a bez našeg novca, javne zgrade postanu energetski efikasne'', rekao je Vesić.

PROČITAJTE JOŠ - Glavni urbanista Beograda: Ključni ciljevi metro, tri mosta…

Dodao je da se to odnosi na vrtiće, škole, sportske objekte, upravne zgrade, a kao primer naveo Sava centar koji, kako je istakao, godišnje na grejanje i hlađene potroši milion evra. ''Dobar primer rekonstruisanog objekta je garaža na Obilićevom vencu. Od stare, oronule garaže napravili smo prvi zeleni objekat takve namene u ovom delu Evrope'', naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da će svi gradske službe, a posebno sekretarijat za urbanizam, morati da obrate više obrate prilikom izdavanja dozvola za izgradnju, te da jedan od uslova bude da zgrade koje se grade moraju da budu energetski efikasne.

Dodao je i da Grad zajedno sa toplanama definiše program kako bi se na isti način uredili stambene zgrade, a uz učešće stanara. ''Preko toplana bismo nudili stanarima da uđu u taj projekat kako bi se i tu uštedelo, a građani imali manje račune'', pojasnio je Vesić.

Ukazao je i da će JKP ''Gradska čistoća'' morati da promeni način rada i da će više pažnje biti posvećeno sortiranju i recikliranju otpada. ''Sva preduzeća treba da razmišljaju o tome šta mogu da učine kako bi uštedeli energiju, kako bi bilo više zelenila i kako bismo dali doprinos očuvanju planete'', kazao je Vesić.

Vesić je rekao da će Grad razgovarati sa Ministarstvom finansija o mogucnosti da se umanji porez onima koji grade energetski efikasne zgrade i da se na taj način stimuliše njihova izgradnja. U cilju očuvanja životne sredine, Grad će Zavodu za javno zdravlje izdvojiti sredstva za nabavku softvera za merenje i prognoze o zagađenosti vazduha. ''Pojačaćemo i merne stanice kako bismo na više mesta kontrolisalo zagađenje vazduha u gradu'', najavio je Vesić.

Međunarodni dan očuvanja energije obeležava se u čast prvog sastanka sevtskih eksperata koji je održan 5.marta 1998. godine u Austriji. Međunarodna Agencija za energetiku procenjuje da će se u svetu potrošnja energije povećati na 40 odsto u naredne dve decenije.