Radnici na Slaviji do kraja avgusta?

S. B. MILOŠEVIĆ

četvrtak, 09. 08. 2018. u 15:28

Радници на Славији до краја августа?
Neimari dobili novi rok da završe centralni prestonički trg, odlaganja više neće biti. Luka Petrović, sekretar za investicije: Ustupak izvođaču zbog lošeg vremena

ROK za završetak platoa na Slaviji ponovo je pomeren, pa će građani još neko vreme morati da zaobilaze ruglo oko kružnog toka! Da poprave trg koji je pet meseci posle završetka rekonstrukcije popucao, neimarima je dat novi rok - 31. avgust! Iz Sekretarijata za investicije tvrde da novog produžetka za sanaciju neće biti.

Plato je popucao pet meseci posle obimne rekonstrukcije koja je završena 16. novembra. Radnici MBA "Ratko Mitrović" uspeli su da u roku od 180 dana rekonstruišu Ruzveltovu ulicu, Bulevar oslobođenja i kružni tok na Slaviji, ali im je za završetak platoa potrebno duže od godinu dana! Sanacija je počela 20. aprila, a sve je prvobitno trebalo da bude završeno sredinom maja. Rok je kasnije pomeren za kraj juna, a onda za 8. avgust. Posle izveštaja firme zadužene za obavljanje nadzora, koji je juče stigao u Sekretarijat za investicije, odlučeno je da se podizvođaču radova koga je izabrao MBA "Ratko Mitrović" da još dodatnih 23 dana da plato dovede u red.


PROČITAJTE JOŠ:
Igrališta sa novim podlogama

- Ovo je poslednji put da pomeramo rok za završetak svih radova na platou na Slaviji - kaže, za "Novosti", Luka Petrović, sekretar za investicije. - Juče nam je stigao izveštaj firme zadužene za nadzor i na njihov predlog odlučili smo da izvođaču damo još nekoliko dana da popravi plato. Zbog kiša i loših vremenskih uslova, imali su poteškoća, pošto tehnologija ugradnje polimer-betona zahteva suvo vreme, odnosno, posle poslednjih padavina mora da prođe 24 sata pre njegovog nalivanja.

Na pitanje šta ako ni ovaj produžetak ne bude dovoljan da plato, koji je sada zarastao u korov, zasija punim sjajem, Petrović odgovara:

- Kad taj rok istekne, imamo dve opcije: da plaćaju penale jer kasne, pa da im isplatimo manju sumu za ono što je urađeno ili da Grad povuče bankarsku garanciju. Ceo plato nas je koštao 1,5 miliona evra, dok nas ugradnja tog polimer-betona koji je i napravio problem košta manje od 200.000 evra.

U slučaju da Grad reši da povuče bankarsku garanaciju što im ugovor i omogućava, sledi raspisivanje javne nabavke kako bi se angažovao novi izvođač. Ako do toga dođe, po svemu sudeći, ruglo centra grada biće sređeno tek na proleće sledeće godine! Javne nabavke i dokumentacija iziskuju vreme, pa odabrani izvođač ne bi mogao da počne radove na jesen, jer polimer beton ne može da se izliva po lošim vremenskim uslovima.


PUKOTINE

PRVE pukotine na Slaviji pojavile su se mesec dana po njenom otvaranju, a popravka je počela 20. aprila. Dogovoreno je da se skine sav polimer-beton koji je oštećen, a da se onda, u skladu sa zahtevanom tehnologijom, beton ponovo nanese. Umesto firme "Relit" iz Čačka, za sanaciju defekata angažovan je drugi podizvođač.


PROČITAJTE JOŠ:
Majstori prvo na Bukulji

NISU IM DALI NI DINARA

GRAD kompaniji MBA "Ratko Mitrović" nije platio još ni dinara za radove na platou. Tek kada stručnjaci procene da je sve urađeno kako treba, da je ugovor u potpunosti ispoštovan, Grad ima rok od 45 dana da im uplati novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije