PANIKA U NOVOGRADSKOJ ULICI: Kuće tonu, iseljenje što pre!

S. VIDAČKOVIĆ

31. 07. 2018. u 13:19

ПАНИКА У НОВОГРАДСКОЈ УЛИЦИ: Куће тону, исељење што пре!

SLIKA Aleksandar Banjević i Mira Milinković zabrinuti za bezbednost Foto T. Ćirić

Panika u zemunskoj Novogradskoj ulici: Građevinska inspekcija donela rešenje da bude napušteno 11 stanova. Deca iz predškolske ustanove "Pčelica Maja" već prebačena u drugi objekat

KUĆE u Novogradskoj u Zemunu tonu! Prošle nedelje, na nekoliko objekata u ovoj ulici pukli su zidovi, fasada otpada, parket se podigao, dve porodice su već iseljene, a građevinska inspekcija juče je utvrdila da će novi dom morati da potraži i devet porodica iz obližnje zgrade.

Očajni stanovnici Novogradske ne znaju šta je uzrok ovakvog naglog "sleganja" njihovih domova, zbog kojeg je prošle nedelje iseljen i vrtić "Pčelica Maja" iz te ulice. Sumnjaju da su prošlonedeljni radovi na vodovodnoj mreži prouzrokovali ovu agoniju.

Reporteri "Novosti" juče su u ovom delu Zemuna zatekli ogorčene stanare i opštinsku građevinsku inspekciju koja je popisivala štetu. Pukotine su svakodnevno sve veće, a rešenje se ne nazire.

- Ovo je strašno - rekao nam je Aleksandar Banjević. - Kada su radnici "Vodovoda" u sredu došli da poprave kvar, sve je počelo da se sleže. Naš prvi komšija je iseljen, njegova kuća se odvojila od naše, a pukotina na njegovom spoljašnjem zidu je toliko velika da kroz nju može mačka da prođe. Građevinska inspekcija nam je upravo saopštila da i mi moramo da se selimo, da stanovanje nije bezbedno. Sa ocem, ženom i troje dece u ovim godinama moram da idem u podstanare! Kad sam pitao nadležne da li imam pravo na neki nužni smeštaj, oni su mi rekli da mogu da idem u prihvatilište za migrante. Ne znam šta ću!

Sleganje zemljišta zadalo je muke i Miri Milinković koja živi u suterenu zgrade na uglu Dobanovačke i Novogradske. Pločice u kuhinji i kupatilu su počele da se razdvajaju, a ogromna pukotina stvorila se na spoljašem zidu sa kojeg je otpao malter, pa se sad vidi cigla.

- Rupe su svakim danom sve veće - potreseno govori naša sagovornica. - Probudila sam se pre nekoliko dana i videla ovu pukotinu na zidu. Ne mogu da zatvorim vrata od špajza, a i parket se podigao. Pre toga sam čula neko pucketanje, ali nisam obratila pažnju. Ovo je strašno, inspekcija nam je rekla da ćemo svi morati da se iselimo iz ove zgrade. Tu je devet porodica, a komšije imaju i malu bebu.

Iz Opštine Zemun kažu da je građevinska inspekcija izašla na teren i zabranila korišćenje vrtića "Pčelica Maja" u Novogradskoj ulici 17.

- Deca iz pomenutog vrtića, njih dvadesetak, premeštena su u obližnju predškolsku ustanovu "Zlatni bor" u Zlatiborskoj ulici - saopšteno je iz GO Zemun. - Građevinska inspekcija GO Zemun daljim radom na terenu utvrdila je da je došlo i do vidljivih pukotina na okolnim objektima u Novogradskoj ulici, od broja 15 do broja 19. Zapisničkim rešenjem naložena je zabrana korišćenja tih objekata i pronalaženje alternativnog smeštaja.

Ni stanje kolovoza u ovoj zemunskoj ulici nije zadovoljavajuće. Popravke cevi iza sebe su ostavile podignut asfalt na putu i trotoaru, mulj i blato, a iz Opštine kažu da se zbog oštećenja, ovom trasom više neće ići teretna vozila i gradski autobusi.


OŠTEĆENI ZIDOVI VRTIĆA

IZ JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kažu da su od prošle nedelje imali jednu sanaciju kvara na cevovodu u Novogradskoj ulici, kao i da su isključili vodu u predškolskoj ustanovi "Pčelica Maja", po njenom zatvaranju. Nadležno komunalno preduzeće najavljuje nove radove u ovom delu Zemuna:

- Kako bi se predupredilo ponovno pucanje cevi, BVK će zameniti deo starog cevovoda novim duktilnim cevima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Jugoslava Pravdic

31.07.2018. 14:12

Kad su kopali sigurno su pogodili glavnu, noseču mrežu fudamnte koja je zajednička za te zgrade. Tako se tada radilo.

Joca Geolog

31.07.2018. 14:29

Nestabilan teren je prirodna pojava koja se ne moze zaustaviti vestacki. Ima vise mesta po Beogradu i Srbiji, gde se teren sleze, ali jedino moze da se isele iz nestabilnih podrucja, a zemlja ostane da se slegne. Ima dosta klizista koja su dobila vodu pa su klizanja ubrzana. Majka PRIRODA NE CEKA. sVAKO SANIRANJE MOZE DA KOSTA PREMNOGO.

Jak si mi ti geolog

31.07.2018. 14:46

@Joca Geolog - pa ne znaš da je u pitanju les, koji se zbog pucanja cevi sleže... nema tamo nikakvih klizišta.

Pop

31.07.2018. 15:01

@Joca Geolog - Tako je Joco, ali je ovde problem što opština Zemun nije voljna da pomogne u ovoj situaciji, a priznaćete, svakom može da se desi. Ja lično nisam ni očekivao da će opština Zemun priteći u pomoć jer se tamo ionako nikad ništa ne radi s obzirom da je predsednik opštine nekvalifikovani vozač B kategorije bez imalo znanja, volje i obzirnosti prema građanima.

CCCC

31.07.2018. 16:26

@Joca Geolog - Kao i obicno sposobna vlast resila problem, podelila papire za iseljenje stanarima. I tu je kraj njihove sposobnosti da resavaju problem. Stanari mogu da se ubrisu sa tim papirima pa na ulicu.

veselnik

01.08.2018. 11:06

@Joca Geolog - Tako je, voda ispira les koji je porozan, kao kruti sundjer i pravi kaverne. Pri tome ovo nije prvi slucaj u tom kraju, pa me cudi sto se "strucnjaci" pitaju o cemu se radi!

Mister Berns

31.07.2018. 14:49

Nadležni rekli, možete sa migrantima. Toliko o državi koja ima spremna rešenja.

Zoki Zemun

31.07.2018. 15:19

Rade Koncara u Zemunu takodje je BVK upropastila! Cela ulica je grbava,lose zakrpljena i u stanu u novogradnji u kome zivim 5 godina pojavile se pukotine na SVIM zidovima! Do tada ih nije bilo! STA RADITE I SA CIJOM IMOVINOM SE IGRATE???

Vladimir

01.08.2018. 11:06

OK, ljudi mogu da pričaju svašta, ali zamenik gradonačelnika ne može krajnje paušalno da skine odgovorsnost sa BVK i uperi prst u nelegalnu gradnju. Ne umanjujem problem nelegalne gradnje, ali ovde se radi o problemu sa vodovodnim instalacijam koje je trebalo zameniti pre 30 godina. Lesno tlo u kombinaciji sa većom količinom vode može da potone pola metra. Da li novogradnja mikro pomeranjima u toku kopanja izazvala pucanja cevi, ne znam, ali ono sto sigurno znam je da je voda uzrokovala problem.

Инг. Земунка

22.05.2020. 13:11

Цео Земун лежи на хумусу испод кога је глина. У глини се лако копају лагуми, без подзиђивања, а ако дође негде и до пропадања, тај део се наспе и "мирна Бачка". Не знам кога Новости штите и зашто али је очито да ова гарнитура општинских власти није ништа предузела да се то санира. Једино њихово решење да затворе улице - и тако годинама уместо да пропагацију добро набију и успоставе нормалан саобраћај на улицама.ПС. Извините што пишем српском ћирилицом, али другачије не умем...