Folkloraši na ulici zbog stare presude

M. T. K.

05. 07. 2018. u 12:36

Članovi Kulturno-umetničkog društva "Branko Cvetković", u sredu su prinudno iseljeni iz svojih prostorija u Ulici Miloša Pocerca 10 zbog presude od pre šest godina

Фолклораши на улици због старе пресуде

Članovi KUD ispred prostorija "Cvetkovića" koje obezbeđuje MUP, Foto: KUD Branko Cvetković

Članovi Kulturno-umetničkog društva "Branko Cvetković", u sredu su prinudno iseljeni iz svojih prostorija u Ulici Miloša Pocerca 10 zbog presude od pre šest godina.

Sudski izvršitelji u pratnji policije, popisali su imovinu, trofeje i nošnje jednog od najuspešnijih kulturno-umetničkih društava u Srbiji. Folkloraši su iseljeni iz svog doma posle 75 godina.

- Izbacuju nas na osnovu presude od pre šest godina, kada je Veće samostalnih sindikata Srbije bilo vlasnik zgrade - priča Jovan Šijački, predsednik društva - U februaru ove godine smo dobili rešenje, gde se vlasništvo zgrade prebacuje na Republiku Srbiju, tako da oni nemaju pravo da nas izbacuju. Problem je što katastar to još nije zaveo, a izvršioci su došli sa starom potvrdom da je Sindikat vlasnik.

Momci i devojke iz KUD "Cvetković" u sredu su ceo dan su sedeli ispred svojih prostorija. I pored urgentnog rešenja Pravobranilaštva da se prekida iseljenje, oni nisu mogli da uđu u svoje prostorije. Predstavnici KUD "Cvetković", otišli su u sredu kod gradskog pravobranioca Katarine Žeželj, koja ih je uputila u Državno javno pravobranilaštvo. Pravni zastupnik Republike Srbije je izdao predlog ukidanja i Obustave iseljenja "Cvetkovića". Za četvrtak je zakazan protestni skup folkloraša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije