NEKADAŠNjI Dom sindikata ovog proleće postaće najveći kulturni mol u Beogradu. Kultno mesto na Trgu Nikole Pašića imaće šest najmodernijih bioskopskih sala, a u okviru kompleksa otvara se izložbena gradska galerija. Za VIP događaje biće uređen Maršalov (Titov) salon, za "Novosti" ekskluzivno otkriva novi vlasnik Igor Stanković, direktor DDS i osnivač "MCF Megakom films".

PROČITAJTE JOŠ - NOVOSTI SAZNAJU: Renovira se dvorana Doma sindikata

Dom sindikata prodat je Stankoviću 3. februara prošle godine, a veliko renoviranje počelo je letos u junu. Stanković, koji je "Novostima" otvorio vrata objekta punog majstora, podseća na svoje obećanje prilikom kupovine da će Dom sindikata sačuvati staru namenu, a biće i prošireni kulturni sadržaji.

Velika, koncertna dvorana, po kojoj je ovo zdanje poznato, i dalje će biti multifunkcionalna. U sali upravo počinje postavljanje 1.380 sedišta. Izlivene su tribine, redovi su širi, a nagib je veći, pa će publika imati bolju preglednost. Zbog komfora, 220 sedišta je manje.

PROČITAJTE JOŠ - PREOBRAŽAJ DOMA SINDIKATA: Uskoro veći komfor, bolja akustika i retke orgulje

- Posle uređenja, ovo će biti najakustičnija sala u Beogradu. Postavljaju se akustične, drvene obloge koje će sa bine preusmeravati zvuk ka publici - priča Stanković.

- Središnji deo sale je proširen. Taj deo biće u obliku dijamanta.

Čuvena, velika dvorana, koja je bila domaćin najvećim domaćim i mnogobrojnim inostranim zvezdama, i ubuduće će biti pogodna za koncerte, pozorišne predstave, ali i za druge manifestacije.

- Do cigle su urađeni zidovi svih šest sala. Postavljene su nove elektro i mašinske instalacije. Novi su sistemi za grejanje i hlađenje - priča naš sagovornik.

Nekadašnja sala B, sada će imati 246 mesta, dok će preostale četiri sale imati između 60 i 80 mesta.

- U velikom holu nalaziće se kafić, sa dugačkim šankom. Tu pored će biti dečiji zabavni centar, dok će na spratu biti veliki pres-centar i galerija. U prizemlju imaćemo i džez-klub, koji će preko dana biti mesto za okupljanje studenata, gde će oni moći da se druže - zaključuje Stanković.

Od stare dvorane je ostao kostur. Sačuvane su mermerne ploče na podu velikog hola, mesingani gelenderi i granitni stubovi. Stari izgled imaće Maršalov salon, koji će biti u funkciji za VIP događaje.

Velika Lubardina slika "Industrijalizacija" krasiće hol velike dvorane, kao i pre. A iza scene i dalje će se nalaziti čuvene orgulje.

Kako su se "Novosti" u četvrtak uverile, građevinski radovi teku punom parom.

APARTMANI

DOM sindikata imaće i tri apartmana za izvođače. Oni će tu imati sve uslove da pre i posle koncerata i predstava, po potrebi i prespavaju. Iza bine nalaze se i dve velike svlačionice, ali i prostor za pripremu pred nastup.


"BALKAN" 2020.

BISKOP "Balkan" vrata za posetioce otvoriće na jesen 2020. godine, obelodanjeno je na predstavljanju projekta rekonstrukcije. Dvorana će biti pretvorena u multifunkcionalni prostor sa fokusom na organizovanje filmskih projekcija. Objekat će biti spoj tradicije i modernog. Sala će biti podložna transformaciji sa teleskopskim tribinama koje će moći da se uvuku i prostor će biti prilagođen drugim sadržajima. Planirano je 250 sedećih mesta. (M. S.)