Izraelci sređuju park Tri ključa

M. T. KOVAČEVIĆ

23. 02. 2018. u 22:15

Na proleće počinje rekonstrukcija površine kod Mostarske petlje i dela Ulice kneza Miloša. Umesto parkinga, biće posađene aleje cveća, izgradiće fontanu, kao i vodena ogledala

Израелци сређују парк Три кључа

Rekonstrukcija parka i Ulice kneza Miloša trajaće najmanje šest meseci / Foto M. Labudović

KRAJEM aprila počinje velika rekonstrukcija parka "Tri ključa", koji se nalazi tik uz Mostarsku petlju. Zelena površina, veličine 20.400 kvadrata, biće potpuno rekonstruisana i arhitektonski uobličena kroz javno-privatno partnerstvo izraelskog investitora i Grada Beograda.

Zainteresovani građani u zgradi Gradske uprave mogu do ponedeljka da pogledaju prezentaciju idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja, predloženog kroz rekonstrukciju parka "Tri ključa" i dela Ulice kneza Miloša od Višegradske.

Prema idejnom arhitektonsko-urbanističkom rešenju koje je uradila firma Bureau Cube Partners, u okviru zelene površine planiran je sistem biciklističkih staza. U sredini parka nalaziće se cvetna aleja i fontana.

Teren za rukomet, fudbal i košarku nalaziće se u delu parka dijagonalno od Stanice policije "Savski venac".

- Postojeći parking na kraju Sarajavske ulice, koji preseca park, biće zatvoren, a idejnim rešenjem planirane su nove pešačke staze, zelene površine sa vegetacijom, vodena ogledala, elementi urbane rasvete i mobilijara. Osim drvoreda i pojedinačnih stabala, park će imati i cvećnjake i travnjake - objašnjava Milan Rašković, koautor i projektant idejnog rešenja u ime firme Bureau.

Vegetaciju će upotpuniti visoko i srednje drveće.

PASARELA PARK "Tri ključa" imaće sistem biciklističkih staza. Najveća novina biće izgradnja pasarele koja povezuje zelenu površinu i Trolejbuski most, od koga počinje Bulevar vojvode Putnika. Zidanje pasarele je u planovima. Izgradnja neće biti paralelna sa rekonstrukcijom i uređenjem parka.

Pored idejnog rešenja rekonstrukcije parka "Tri ključa", arhitektonski tim, na čelu sa izraelskim arhitektom Šaronom Katcom i arhitektom Milanom Raškovićem, osmislio je i budući izgled Ulice kneza Miloša od Trolejbuskog mosta do Višegradske ulice. Glavna gradska arterija, umesto pet, imaće šest saobraćajnih traka, a kolovoz će krasiti drvored lipe.

- Rekonstrukcija Kneza Miloša i parka "Tri ključa" može se uraditi fazno - objašnjava arhitekta Saša Janković, jedan od članova projektantskog tima. - Prilazi iz ulice u park biće prilagođeni i za osobe sa posebnim potrebama.

Zbog obima posla, rekonstrukcija parka i Ulice kneza Miloša trajaće najmanje šest meseci. Prema Raškovićevim rečima, po nekim dosadašnjim standardima i iskustvima, za sređivanje ovog parka moglo bi biti investirano gotovo pola miliona evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bonaparta

23.02.2018. 22:35

Interesantan projekat i nesto novo za nase uslove. Mozda bi trebalo razmotriti mogucnost da se tu negde nadje mesto za biste Branka Copica, Dobricu Cosica,Mesu Selimovica i jos niz znamenitih ljudi Putnika, Misica... Cvijica,Mike Alasa,Tesle,Pupina... Nemanjica, Savu Rogozinskog koji je osnovao rusku obavestajnu sluzbu i mnoge druge. Upoznajmo svet, turiste ko smo mi?Mozda i nekoliko stvari, grncarskih posuda iz Lepenskog Vira.