MIRIS pečene paparike širio se u nedelju Adom Ciganlijom, gde su vredne domaćice sa Čukarice "ukrstile" varjače kako bi spremile što bolji ajvar. Toplo vreme nije im smetalo da se dodatno zagreju pored "kubeta", dok su se trudile da što bolje ispeku papriku i stalno mešaju kako im ajvar ne bi izgoreo.

Najbrojnija ekipa bila je - "Ajvar iz mašte kod zeta i tašte". Složna porodica Popović, na čelu sa ocem Milanom i taštom Reginom Stefanović, inače Slovenkom, u ekipi je imala i najmlađeg člana Aleksu, koji će uskoro napuniti dve godine. "Tajni" sastojak svog ajvara nisu želeli da nam otkriju, ali je zet Milan pohvalio taštu da bolje sprema srpske specijalitete od slovenačkih.

- Nemamo iskustva u spremanju ajvara, ali smo došle iz inata - pričaju Jelena, Lana i Sandra, iz ekipe "Ajvarine" dok čekaju da im se prirduži muško pojačanje Ilija.

- Raspitale smo se kod mama, starijih prijateljica, tako da ćemo spremiti pravi domaći ajvar, ali ćemo dodati još nešto naše da "začinimo".


Pročitajte još: Ajvar povoljan, pekmez ukusan

Iako najstariji, penzioneri su, pod sloganom "Penzionerska je najbolja", misleći na papriku, bili na dva koraka ispred drugih takmičara. I dok su ostali još okretali paprike na plotni, oni su ih već oljuštili i počeli da melju.

- Za dobar ajvar je najvažnije da paprika bude debela, mesnata - objašnjava nam Rozika Jocić, vođa ekipe. - Na 30 kilograma paprike ide litar i po ulja, po 250 grama soli i sirćeta, malo šećera i ko voli belog luka. Treba da se prži najmanje tri sata, a dobije se sedam do 10 tegli, zavisi kako se upržilo.

IZAĐI MI NA TEGLU

TAKMIČENjE na Adi organizovano je u okviru tradiconalne manifestacije "Izađi mi na teglu", uz podršku Opštine Čukarica. Ove godine nadmetali su se i opštine Savski venac, Rakovica, Lazarevac i Barajevo.

- Pobednik u svakoj od njih ide na finalno takmičenje u Sokobanju 14. oktobra, a ove godine karavan će proći kroz 30 gradova - kaže Ljiljana Vukotić, koordinator projekta. - Nadmeće se 15 ekipa sa po pet takmičara, koji dobijaju paprike, kube, drva, so, šećer... Treba samo da ponesu "srećnu šerpu" i tajni recept. Pobednik dobija šporet "smederavac", a nagrade su obezbeđene i za drugo i treće mesto.