Građani beogradske opštine Rakovica dobili su danas besplatnu vaj-faj (WI-fi) zonu, vaj-faj drvo, jer je ta opština bila jedna od 12 iz cele Srbije koje su poslale najviše računa u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi".


Rakovčani od danas u jednom parku imaju takozvano Vaj-faj drvo, jer su u nedavno završenoj nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", bili osmi "najvredniji" u slanju računa u celoj Srbiji.


Otvaranju Vaj-faj drveta prisustvovao je i ministar državnje uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je tom prilikom rekao novinarima kako mu je izuzetno drago što Rakovčani imaju taj nivo svesti za borbu protiv sive ekonomije.


Ono što je važno za Rakovicu, kaže on, jeste da je ova opština jedina od 17 beogradskih opština ušla u 12 najboljih u celoj Srbiji.


"To je za svako poštovanje i podsticaj da građani na svim drugim beogradskim opštinama nastave da učestvuju kako bi doveli finansijsku disciplinu na nivo koji je potreban", istakao je Ružić.


On je posebno pohvalio opštine Bela crkva, Bela Palanka, Golubac, Plandište i Dimitrovgrad koje su pored Vaj faj drveta dobli po 20 000 evra za određene insfrastrukturne projekte po njihovom izboru, bilo da se radi o vrtićima, školama ili slično.


"Dugujem veliku zahvalnost dosadašnoj ministarki a sadašnjoj premijerki Ani Brnabić, koja je sa svojim timom pokrenula realizaciju tog projekta i pomogla da se on sprevede u delo u najboljem interesu svih građana", poručio je Ružić.


Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić rekao je da je park na uglu Borske i Ulice Velizara Stankovića, gde je drvo postavljeno, odabran peticijom Rakovčana te da je zato to najbolje mesto za njega.


Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je čestitao Rakovčanima i rekao da je borba protiv sive ekonomije povezana i sa standardom života.


Kako je naveo, u rebalansu budžeta u Skupštini grada koji je prošle nedelje usvojen, prihod od poreza je milijardu i 900 miliona veći od planiranog, po istim stopama koje su bile prošle godine.


"To znači i da je došlo do veće broja zaposlenih i većih plata", poručio je Nikodijević.


Wi-fi „drvo“ koje je postavila kompanija Telekom Srbija omogućava istovremeno povezivanje do 300 korisnika i emituje signal od 1 megabita u sekundi u prečniku od 150 metara, a opremljeno je i priključcima za punjenje mobilnih telefona i LED osvetljenjem i predstavlja novi ukras ovog parka, saopštio je NALED.


Reč je o domaćem proizvodu, koji su izradili inženjeri Telekoma i partnerskih firmi.


Zone besplatnog interneta osvojile su i opštine Bela Palanka, Dimitrovgrad, Plandište, Bela Crkva, Golubac, Sečanj, Žitište, Svrljig, Bački Petrovac, Prokuplje i Titel i svečano će biti otvorene tokom jula. Pet prvoplasiranih dobile su i dodatnu novčanu nagradu od po 20.000 evra za rekonstrukciju i opremanje objekata od javnog značaja poput škola, bolnica, vrtića, parkova i turističkih lokacija. Tokom juna, građani ovih opština birali su projekte koji će biti finansirani.


Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović ocenila je da je nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ prevazišla sva očekivanja. Građani su poslali čak 8,5 miliona koverata sa računima i slipovima i postignuti su i konkretni efekti za budžet u vidu devet miliona evra dodatnih direktnih poreskih prihoda od igre i još 73 miliona kroz rast prometa u najvažnijim sektorima.


U prvom kvartalu značajno je poraslo evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, posebno kod malih radnji kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija (rast viši od 30 odsto. Takođe, unapređena je svest javnosti i sada 94 odsto građana podržava suzbijanje sive ekonomije i razume njenu štetnost, a više od dve trećine smatra da je država odlučna da se suoči sa ovim problemom.


" Postavljanjem wi-fi drveta, koje vidimo kao jedan moderan i inovativan proizvod Telekoma Srbija, želimo da građanima simbolično pokažemo kako plaćanje poreza ima efekat na unapređenje kvaliteta života na lokalu", istakla je Jovanović.