Radnik pao sa skele na beton

G. NOVAKOVIĆ

09. 08. 2016. u 13:43

Na gradilištu u Jaseničkoj ulici juče teško povređen G. V. (48). Posle incidenta, majstori morali da nastave posao, jer njihova firma iz Negotina nije htela da prekine radove

Радник пао са скеле на бетон

Majstori firme "Zidar" nisu hteli da pričaju o povređenom kolegi / Foto V. Danilov

RADNIK G. V. (48) pao je juče ujutru sa skele gradilišta u Jaseničkoj ulici na Voždovcu i zadobio je teške telesne povrede. Lekari Hitne pomoći stigli su na gradilište za nekoliko minuta i čoveka sa ozledama opasnim po život prevezli u Urgentni centar.

Radnik je u Urgentni centar dovezen bez svesti i sa teškom traumom, uprkos tome što je na sebi imao kompletnu građevinsku opremu. On je sa povredama kičme, ruku i nogu upućen na reanimaciju.

Prema nezvaničnim informacijama, G. V. se survao sa visokog zida stambeno-poslovnog objekta pod nazivom "Blok Šumice", koji se trenutno gradi.

Niko od građevinara koje su reporteri "Novosti" zatekli na terenu juče nije hteo da komentariše kako je došlo do pada njihovog kolege. Međutim, radnici su bili vidno uznemireni zbog nemilog incidenta. Ipak, oni su morali da nastave posao jer njihova firma "Zidar" d.o.o. iz Negotina, za koju radi i G. V., nije htela da prekine radove.

Zaposleni u radnji za hemijsko čišćenje, smeštenoj odmah iza gradilišta, potvrdili su da su ugledali vozilo Hitne pomoći kako odlazi, kada su pristizali na posao:

- Čuli smo da je čovek pao sa zida i verujem da je samo čudom ostao živ - komentariše jedan od njih. - Čak i da smo bili ovde kada se to dogodilo, verujem da ne bismo ništa primetili. Zbog buke ništa ne čujemo, a od ograde vidimo samo deo buduće zgrade.


SLUČAJEVI U BREGALNIČKOJ I ZRMANJSKOJ

Sugrađani još pamte slučaj kada je R. M. (57) u januaru poginuo pri padu sa skele visoke oko 20 metara na gradilištu na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Bregalničke. Pre njega je zabeležen slučaj radnika starog oko 51 godinu koji je pao sa sedmog na šesti sprat skele na gradilištu u Zrmanjskoj u oktobru 2015.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gvozden

09.08.2016. 15:59

Da inspekcija zastite na radu odraduje savesno svoj posao do pada radnika prilikom izvodenja visinskih radiva ne bi dislo!Zakon o z.na radu RS nalaze da se na visini iznad 1m koriste zastitna sredstva od pada u vidu z.pojaseva sa skorpionom tj.blokatorom a na vecim visinama pojasevi sa ublazivacem trzaja ali ko da u ovoj banani zemlji natera privatne preduzetnike da osiguraju zivote svojih radnika kada manje kosta rucak inspektoru z.na radu od kupovine z.pojasa od pada!?Admine pozz.

lala viking

09.08.2016. 23:56

U Norveskoj pre stupanja na gradiliste prolazite rigoroznu kontrolu po pitanju zastitne opreme, u toku izvodjenja radova desava se da vas obidje kontrola i do 10-ak puta dnevno...ukoliko primete bilo kakvo krsenje bezbednosti momentalno obustavljaju radove a, doticnu osobu upozoravaju da se pridrzava zakona ili citavu ekipu salju nazad u firmu a, desava se da vam i posao oduzmu.