Kaluđerica: Predviđen priključak na auto-put, petlja još daleko

N. V.

05. 04. 2016. u 23:59

Калуђерица: Предвиђен прикључак на ауто-пут, петља још далеко

Deo saobraćajnice Beograd - Niš pre nadvožnjaka u Kaluđerici

Priključak na auto-put kod Kaluđerice predviđen, ali realizacija komplikovana. Izgradnja čeka detaljni plan regulacije, pa onda rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

VIŠEDECENIJSKI zahtev žitelja Kaluđerice da im se omogući izlazak na auto-put biće uslišen, ali ne brzinom kojom bi želeli. Izgradnja saobraćajnice, koja bi konačno omogućila stanovnicima ovog naselja da direktno izađu na ovaj važan putni pravac koji im prolazi pored kuća, a ipak im je nedostupan, izvesna je.

Ono što je neizvesno jeste koliko će dugo još morati da čekaju na realizaciju plana. U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju kažu da je Generalnim urbanističkim planom Beograda i nedavno usvojenim Planom generalne regulacije definisana trasa saobraćajnice Spoljne magistralne tangente (SMT), koja se proteže od budućeg mosta preko Dunava kod Ade Huje do auto-puta E 75.

- Prema ovim planovima, SMT ostvaruje vezu sa auto--putem kružnom denivelisanom raskrsnicom - kažu u Direkciji za građevinsko zemljište. - Za tu deonicu u izradi je Plan detaljne regulacije saobraćajnice SMT, od auto-puta do Pančevačkog puta - druga faza, kojim je obuhvaćena i denivelisana raskrsnica.

Po završetku izrade plana stvoriće se osnov za nastavak aktivnosti, kao što je formiranje građevinskih parcela za saobraćajnicu i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Denivelisana raskrsnica bi se nalazila pored sadašnjeg nadvožnjaka koji izlazi na Ulicu Nikole Grulovića. Rukovodstvo Opštine Grocka podržava inicijativu građana i kažu da su predlog da se uradi nova saobraćajnica nadležnima uputili još 2012. godine, ali da nisu dobili pozitivan odgovor.

- Naselje je ogromno i izlazak na auto-put je realna potreba stanovnika - dodaju u Opštini. - Međutim, pre četiri godine nadležni su nam odgovorili da za tako nešto "trenutno nema tehničkih mogućnosti", ali da će u budućnosti nastojati da reše ovaj problem.


ČETIRI GODINE PRIORITET

JOŠ 2012. godine u službenom glasniku je objavljeno da je u sklopu "poboljšanja saobraćajne dostupnosti, povećanja kapaciteta i poboljšanja nivoa saobraćajnih usluga na putnoj mreži" u planu izgradnja petlje Kaluđerica. Čak je "izgradnja priključka - petlje na državnom putu Beograd - Niš (auto-put E 75) kod Kaluđerice" označena kao prva stavka prioritetnih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gojko

06.04.2016. 12:25

Nije mi jasno zashto se nije bar napravila jedna izlazna[iz pravca Mladenovca ] i ulazna traka [ka N.Beogradu] da im se olaksha zivot.A kad se nadje novac mogao se napraviti i nadvoznjak iz suprotnog smera.