PREMA najavama meteorologa, Beograđani bi do petka trebalo iz svojih toplih domova da izađu pripremljeni na temperaturni pad prouzrokovan snažnim udarima vetra. Intenzitet će danas biti najjači, olujni, a da li je ovo trenutni košavski period, ili nas očekuje još vetrovitih dana do kraja godine, meteorolozi ne mogu da tvrde.

- Talas košave ne može da se najavljuje mesec dana unapred - kažu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). - Možemo da predvidimo na nedeljnom nivou, ali dugoročne podatke nemamo, baš kao što se ni očekivanja u vezi sa zimom ne mogu predvideti mesecima unapred.

Prema podacima RHMZ, koji se čuvaju od 1970. pa do danas, u Beogradu su najjači udari vetra zabeleženi 17. oktobra 1976. godine. Tada je intenzitet iznosio čak 35,9 metara u sekundi! Tokom jučerašnjeg dana, primera radi, jačina vetra kretala se između 11 i 20 metara u sekundi, a najjači udar koji je zabeležen iznosio je 25 m/s.


NEMA SNEGA PRE 10. DECEMBRA

BRANKO Sparavalo smatra da tvrdnju o „ledenom dobu“ ove godine ne bi izneo nijedan ozbiljni meteorolog.

- Dugoročne prognoze nikada nisu dovoljno pouzdane, pa je stoga neozbiljno komentarisati ove navode - kaže Sparavalo. - Ono što znamo jeste da će predstojeća zima biti malo toplija od proseka, ali hladnija od prethodne. Teško je sada reći da li će biti ledenih dana ili velikog snega, ali prve pahulje svakako ne bi trebalo očekivati u narednih od 10 do 15 dana.