SPEKTAKL U BEOGRADU: Čije ime ulazi u istoriju?

S. G. i V.D.

30. 06. 2022. u 22:16 >> 23:33

U nedelju na hipodromu kraj "Careve ćuprije" očekuje nas 100. Srpski galopski Derbi

СПЕКТАКЛ У БЕОГРАДУ: Чије име улази у историју?

Foto: Aleksa Stanković

Nema sumnje da nas očekuje veoma uzbudljiva trka. Svaki derbi je priča za sebe. Trči se samo jednom, popravni ne postoji.

U nedelju je stoti, istorijski!

U start mašini će se naći deset grla, devet muškaraca i jedno žensko grlo. Ako uđemo u dublju analizu trke, svakako da prvo moramo krenuti od konja porodice Alić u treningu kod Tamare Šendeković.

Trio Fleš Mob, Anks, Trejl Houk je slavio u čak sedam trka i potpuno obeležio prvi deo sezone što se tiče trogodaca.

Sa tri pobede u tri starta, na tri različite distance, Fleš Mob je apsolutni hit sezone. Utisak je da se u tim trkama nije ni oznojio. Fizički jako dobro pripremljen, eksterijerno snažan i veoma smiren tokom trke. Bez problema da prati jak tempo, pokazao da može i nadoknadi prednost protivnika. U pripremnoj trci za Derbi po imenu Bombarder je delovao zaista ubedljivo i sa sigurnošću slavio ispred Anksa. Kao i do sada, Milan Konkolj će biti u njegovom sedlu. Konkolj je iz sezone u sezonu sve bolji. Mnogo radi na sebi, što mu daje sjajne rezultate. Ove godine ima priliku da brani Derbi pobedu, s obzirom da je prošle godine slavio sa grlom Fanpalast.

Pobednik "Trajala" i konj koji se bori, ne samo za pehar u Derbiju, već i za Triplu krunu, zove se Anks. Predstavio se pobedom u Memorijalu Vladislava Ribnikara, "prošetao" se u prvom klasiku "Trajal Stejksu", drugi u "Bombarderu". Konj koji je pokazao širok spektar mogućnosti. Poseduje puno kvaliteta, što ga verovatno postavlja za prvog šansa trke. Nekako je utisak da se u prethodnoj trci i čuvao kada se rešavalo pitanje pobednika, ali opet može da se kaže da je imao sjajan nastup. Jahaće ga Aleksandar Šašić, verovatno i jahač sa najviše grup 1 pobeda u poslednjih deset godina u Srbiji. Ono što Aleksa najbolje radi je to da izuzetno kontroliše dešavanja tokom trke , veoma je hrabar, donosi odlične odluke u pravo vreme.

Treća uzdanica tima Alić-Šendeković je Trejl Hovk. Pobednik na debiju u Beogradu, drugi u prvom "klasiku", pobednik šabačkog "Trajal Stejksa". U ovom trenutku na njega svi gledaju kao konja sa najmanje šansi za pobedu u odnosu na svoje štalske drugove. Naravno, to ne mora ništa da znači. Ako se vratimo u 2005. godinu, možemo da se podsetimo pulena trenera Petra Ćirovića u vlasništvu štale "Man Kop", kada su imali tri sjajna grla u "trci života" (Boler, Dalmina D i Ares D). Pre trke, na Aresa se nije toliko obraćala pažnja, a koji je Derbi osvojio prelako.

Svoju najbolju formu je pronašao baš u tom trenutku. Trail Houk ima potencijal za tako nešto. Imao je pauzu od mesec i po dana, koja mu je sigurno prijala. Može da se očekuje da će imati posebnu ulogu kako bi pomogao svojim štalskim drugovima. Njegov saborac u nedelju biće Željko Ilić.

O tom džokeju najbolje govore tri derbija iz kojih je izlazio kao pobednik pa je jasno o kakvom se asu radi. Treba napomenuti da je trio Alić-Šendeković-Ilić slavio pobedu 2016.godine  sa grlom Džafi.

Šendeković tim ima puno opcija, tu nema nikakve sumnje. Teško je zamisliti da će neko pored ova tri konja praviti tempo. Ovo će biti napad na četvrtu pobedu u Derbiju.

Uradili su odličan posao, ali sada ide ono najvažnije.

Najveću konkurenciju, bez dileme, vide u najskuplje plaćenom grlu u Srbiji, Luis Fernandu za koga su vlasnici izdvojili oko 40 000 funti. Teško je setiti se da je neki konj bio među favoritima, a da nije osetio slast pobede. Ali, ove godine je situacija drugačija. Prelepi zekan je konj koji poseduje klasu, u to nema nikakve sumnje. Sjajnu akciju koju ima, još uvek nije prikazao na najbolji mogući način. Možda mu ni beogradski hipodrom, svojom konfiguracijom, ne ide na ruku (jedna od retkih staza na svetu sa tri krivine i relativno kratkim pravcem). Drugim mestom u Ribnikaru, u neizvesnom finišu koji su priredili publici Anks i on, najavio je velika dela. Ljubitelji galopskog sporta su odmah u sebi pomislili, ovaj konj će se prošetati na dužim distancama. Međutim, to se za sada nije desilo. U "Trajalu" i "Bombarderu" poslednjoj proveri za muška grla na 2100 metara, nije bio faktor. U oba slučaja je bio treći. Ne može se kazati da je u padu forme, ne može se kazati da su mu bila loša trčanja ili da budem precizan, nastupi koji se očekuju od njega nisu bili na nivou jer, tri gore pomenuta konja imala su ogroman napredak. Ali, ono što smo mogli da vidimo u njegovoj prvoj trci i trećoj, je nešto drugačija strategija.

Videli smo Luis Fernanda kada izađe napred da je izuzetno opasan, ali videli smo da kada malo ostane iza konja, promenu tempa ne može da isprati na najbolji mogući način.

Hrabrost i rizik je nešto što mu može doneti pobedu. Ako neko zna pripremiti konja za ovakvu trku, napraviti idealnu strategiju, to je trener Anđelka Mihajlovski koja se okitila sa četiri pobede u srpskom derbiju. Njena posvećenost, harizma i stručnost koju poseduje je uvek jako oružje. Angažovan je Kristijan Njezi, italijanski džokej, koji od skoro jaše u štali KK "Perjanik" koja je do sada u Derbiju slavila dva puta sa italijanskim džokejom Albertom Sanom. Oni očigledno veruju da je italijanski džokej recept za pobedu.

Jedina dama koja će se naći u start mašini je Olmajti Rejv. Pobednica Lagune je najstandardnija kobila ove sezone. Svaka trka je bila izuzetna za nju. U trci "Tina", bila je druga, malo joj je nedostajalo za trijumf. U nedelju je očekuje najteži ispit do sada. Trener Duško Pajić poverenje je ukazao džokeju Goranu Mešetoviću nekadašnjem šampionu Evrope u kategoriji mladih džokeja.

Kao potencijalno iznenađenje javlja se grlo Maj Kraft u vlasništvu braće Etemović u treningu kod Zorana Lukića. Ovaj prelepi ždrebac potomak sjajnog pastuva Natanijela je pobedom u trci na 2000 metara u Šapcu pokazao napredak u formi. Najbolje rezultate prikazao je do sada na travnatoj podlozi pa smatramo da je njegov najveći protivnik u ovom Derbiju beogradska peščana staza.

Grlo Betmen, drugo grlo trenera Pajića u trci je dosta napredovalo tokom zime ali spada u krug autsajdera. Slavio je jednom ove godine na hipodromu u Bogatiću i trebaće znatno da popravi formu kako bi se domogao nagrade.

Poslednja tri grla koja ćemo vam predstavati smo namerno ostavili za kraj ne zato što imaju najmanje šanse u trci nego zato što gajimo posebno poštovanje prema vlasnicima i odgajivačima ovih grla. Odgoj trkačkog konja je jedan izuzetno dugačak proces koji zahteva mnogo truda, odricanja i finansijskih sredstava i zbog toga u ovoj trci navijamo prvenstveno za grla srpskog odgoja.

Najveće šanse za plasman od grla domaćeg odgoja ima ždrebac Premijer u vlasništvu štale Mladenović u treningu kod mladog trenera Vladimira Mladenovića koji već ima Derbi trijumf u svojoj biografiji sa grlom Mis Mazi istog vlasnika. Premijer inače sin pastuva Bahar Šumala čija su dva potomka upisala Derbi pobede je sezonu započeo drugim mestom u trci na 1200 metara iza Fleš Moba. U sledećem startu ostao je van plasmana verovatno zbog malo drugačije taktike. U "Bombarderu" poslednjoj pripremnoj trci pred Derbi stigao je četvrti što uliva optimizam vlasniku.

Grlo Soni Korleone u treningu kod Miroslava Kolara u vlasništvu Dragiše Filimonovića ulazi u ovu trku kao autsajder ali opšte je poznato da su u Derbiju iznenađenja vrlo moguća. U "trci života" će ga jahati džokej Miloš Milojević sa kojim je ovaj ždrebac u tandemu već slavio u Šapcu na stazi dugoj 1800 metara. Potomak je Idžian Vorninga pastuva koji je slavio u Srpskom Derbiju 2009.godine.

Poslednji učesnik ove trke je grlo Grand Respekt koje u treningu pokazuje sjajne performanse ali u trkama još nije bljesnuo. Da li će to baš biti u nedelju ostaje da vidimo. Potomak je sjajnog pastuva Onord Gesta i kobile Grasias A La Vide koja ima pobedu u trci "Memorijal Kralja Aleksandra". Jahaće ga njegov trener Tihomir Vujković koji je ljubimac publike širom Srbije. Inače popularni Tika je najstariji aktivni džokej u Srbiji i zagazio je u sedmu deceniju života ali to ga ne sprečava da ređa pobede a i u sezoni 2020 okitio se laskavom titulom šampiona džokeja.

STARTNA LISTA I KVOTE (izvor: betole.com)

1. Betmen (kvota 25)

2. Flash Mob (kvota 3,25)

3. Grand Respekt (kvota 25)

4. Luis Fernando (kvota 4,5)

5. My Craft (kvota 10)

6. Premier (kvota 40)

7. Soni Korleone (kvota 50)

8. Trail Hawk (kvota 5,5)

9. Uncs (kvota 2,75)

10. Almighty Rave (kvota 12)

NAŠ TIP: Uncs (kvota 2,75)

Moramo naglasiti da se ovakav spektakl ne propušta i da je ulaz u nedelju besplatan a za sve koji ne mogu da dođu na hipodrom TV Arena Sport je na svom kanalu broj 5 obezbedila direktan prenos.

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024