"TRIPLETA" JE OSTALA SAN: Leverkuzen napada utešnu nagradu - "duplu krunu"

O. M.

25. 05. 2024. u 09:00

BAJER Leverkuzen i Atalanta će ukrstiti koplja u finalu Lige Evrope koje se igra večeras od 21.00 na ''Aviva stadionu'' u Dablinu.

ТРИПЛЕТА ЈЕ ОСТАЛА САН: Леверкузен напада утешну награду - дуплу круну

FOTO: Tanjug/AP

Bajer iz Leverkuzena, iako je njihove snove o "tripleti" i sezoni bez poraza raspršio Ademola Lukman u prohladnoj dablinskoj noći 22. maja, ima još šanse da osvoji domaću duplu krunu i ostane neporažen na nacionalnom nivou u Nemačkoj.

Šansu da ispune taj cilj i postanu tek šesti klub u Nemačkoj, a peti u eri Bundeslige koji je to uspeo, imaju danas kada u finalu domećg Kupa ukrštaju koplja sa drugoligašem Kajzerslauterenom.

Posle pedeset i jedne utakmice bez izgubljene pre puta u Dablin na finale Lige Evrope, Bajer iz Leverkuzena je konačno pretrpeo prvi poraz za skoro tačno godinu dana na stadionu "Aviva". Tamo je zadivljujući Ademola Looukman postigao neverovatan het-trik, postavši prvi afrički igrač koji je postigao tri (a i dva) gola u nekom Uefinom finalu.

Time je okončao 61-godišnje čekanje Atalante na još jedan veliki trofej, a Leverkuzen nije mogao da odgovori na njihovu dominaciju tokom cele utakmice.

Uprkos porazu, Leverkuzen i dalje može da se ponosi osvajanjem titule u Bundesligi bez poraza i sada ima šansu da postane tek šesti klub u istoriji koji je osvojio nemački domaći dubl. pre njih ovaj podvig ostvarili su samo Šalke u eri pre Bundeslige, Verder iz Bremena, Boruisija iz Dortmunda i Keln po jednom, odnosno Bajern iz Minhena 13 puta.

Kada je reč o eventualnim promenama u timu, trener Šabi Alonso ima na raspolaganju ceo tim, jer posle finala Lige Evrope nije bilo povređenih. To mu daje priliku da izabere najbolju postavu za naredni meč. Viktor Bonifejs i Patrik Šik su željni da se dokažu nakon što su prethodni meč počeli sa klupe, a po ulasku nisu uspeli da unesu očekivanu svežinu i donesu preokret.

Kajzerslautern je bio jedna od dominantnih ekipa u Beundesligi devedesetih godina prošlog veka, kada je osvojeno pet od sedam trofeja koji krase vitrine trofejne sale "crvenih đavola" (dve od četiri šampionske titule, oba kupa i jedini superkup)

Od tada kreće pad i tavorenje u "cvajti" sa povremenim izletima u Prvu bundesligu.

Sada imaju priliku da se vrate ranijim uspesima, makar na jedno veče. "Crveni đavoli" su imali sreće u žrebu do finala jer su naleteli na samo jednog, sada već bivšeg, bundesligaša - Keln.

Ali, pobedili su na putu do finala i Sarbriken, trećeligaša koji je šokirao minhenski Bajern.

Upravo su protiv Sarbrikena slavili u polufinalu i izborili svoje osmo finale. Ali, njihov učinak u borbi za veliki pehar DFB-a nije za svaku pohvalu jer su pobedili samo dva puta u dosadašnjih sedam pokušaja. poslednje fianle igrali su 2003, kada je bolji od njih bio minhenski Bajern.

Kajzerslauternove igre u Kupu ni izbliza nisu bile popraćene istim učinkom u Drugoj bundesligi gde je ekipa bila bliže ispadanju nego promociji. Nekada je u nekim evropskim ligama važilo pravilo da osvajač nacionalnog kupa automatski zaradi promociju u najviši razred bez obzira u kom se nalazi. To bi zaista za Kajzerslautern bila jedina šansa da se u skorije vreme nađe u Bundesligi, jer su uprkos relativno dobrom finišu (šesti po učinku u poslednjih deset kola) završili na 13. mestu sa samo sedam bodova više od ekipa koje su ispale ili se bore da kroz baraž zadrže status drugoligaša.

U poslednjoj utakmici u Cvajti ostvarii su ubedljivu pobedu od 5:0 protiv Ajntrahta iz Braunšvajga, iako su meč završili sa igračem manje posle isključenja Almamija Turea. 

Uprkos tom isključenju povremeni reprezentativac Malija ima pravo nastupa jer se kartoni iz Cvajte ne računaju u Kupu.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: Kajzerslautern - Bajer 2&0-3 (kvota 1,66)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)