KO ĆE NA MEGDAN HRVATIMA? "Azuri" i "crvena furija" bore se za mesto u finalu Lige nacija

O. M.

15. 06. 2023. u 11:59 >> 11:59

DRUGO polufinale Uefine Lige nacija donosi susret Italije i Španije. Pobednika u finalu i borbi za trofej očekuje selekcija Hrvatske koja je u sredu bila bolja od domaćina završnog turnira Holandije (4:2 posle produžetaka).

КО ЋЕ НА МЕГДАН ХРВАТИМА? Азури и црвена фурија боре се за место у финалу Лиге нација

FOTO: Profimedia

Biće to repriza polufinala iz prethodnog izdanja ovog takmičenja, kada je Španija izašla kao pobednik i to na milanskom San Siru. Tada je bilo 2:1 za "crvenu furiju" koja je pobedila golovima Ferana Toresa u 17. i 45. minutu, dok je počasni pogodak za "azure" postigao Lorenco Pelegrini u 83. minutu susreta. 

Kasnije je Španija u finalu izgubila od Francuske sa 2:1 (Benzema, Embape - Ojarzabal), a Italija se utešila bronzom pošto je u meču za treće mesto bila bolja od Belgije, takođe sa 2:1 (Barela, Berardi - De Ketelare).

Španija je osvojila prvo mesto u grupi 2 divizije A, pošto je u direktnom okršaju savladala reprezentaciju Portugala u gostima minimalnim rezultatom. Pobedu i plasman na završni turnir u Holandiji doneo je Alvaro Morata golom u 88. minutu utakmice na stadionu "Munisipal" u Bragi.

U međuvremenu, Španija je imala neuspešnu epizodu na Mundijalu u Kataru, koja je posle eliminacije od Maroka u osmini finala koštala posla selektora Luisa Enrikea. Na njegovo mesto došao je Luis de la Fuente koji je sa mlađim kategorijama Španije osvojio evropska prvenstva do 19 i do 21 godine, kao i srebro na olimpijskim igrama.

Njegov debi bio je kao iz snova pošto je "furija" sa 3:0 savladala Norvešku na startu kvalifikacija za Euro 2024, ali već u narednom meču usledio je hladan tuš i poraz od Škotske (0:2) u Glazgovu.

Italija je propustila Svetsko prvenstvo u Kataru, ali se zato drugi put uzastopno plasirala na završni turnir Lige nacija.

U grupi A3, "azuri" su zauzeli prvo mesto sa 11 osvojenih bodova u konkurenciji Engleske, Nemačke i Mađarske. A to prvo mesto su, na iznenađenje gotovo svih ljubitelja fudbala, morali da overavaju u poslednjem kolu protiv direktnog rivala Mađarske. 

Poslednje mesto u grupi zauzela je Engleska koja je time izgubila status člana A divizije, ali to nije smetalo "Gordom Albionu" da na startu kvalifikacija za Euro 2024 pobede Italijane i to na stadionu "Dijego Armando Maradona" u Napulju (2:1; Rajs, Kejn - Retegi). Italija je u drugom kolu pobedila nejaku Maltu sa 2:0, što joj je donelo drugu poziciju na tabeli uoči nastavka takmičenja.

Pre pomenutog polufinala u prethodnom izdanju Lige nacija, ove dve reprezentacije sastale su se u polufinalu Eura 2021, kada je Italija na putu do titule pobedila Španiju na penale. U regularnom toku i posle produžetaka bilo je 1:1, a strelci su bili Federiko Kijeza za Azure, dok je za furiju pogodio Alvaro Morata koji je na kraju bio jedan od tragičara pošto je posle njegovog promašaja jedanaesterca Žoržinjo potvrdio pobedu Italije.

Što se tiče sastava, oba selektora imaće na raspolaganju sve pozvane igrače, s tim što se De la Fuente odlučio da u Holandiju ne povede Pedrija i Nika Vilijamsa. 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG:  GG (kvota 1,93)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)