ČUVAJTE SE POMOĆNIKA SA BANDERA: Zajednica Pirotskih advokata javno upozorava sugrađane

V. ĆIRIĆ

21. 05. 2021. u 08:10

ZAJEDNICA advokata u Pirotu obratila se sugrađanima koji su sve češće na meti raznih kancelarija i predstavnika agencija "sa strane", koje im često onemogućavaju da ostvare svoja prava na sudu ili što je još gore, kada potpišu ugovore o zastupanju, često budu prevareni.

ЧУВАЈТЕ СЕ ПОМОЋНИКА СА БАНДЕРА: Заједница Пиротских адвоката јавно  упозорава суграђане

Foto V. Ćirić

Ovakve situacije najčešće se dešavaju u takozvanim masovnim sporovima: tužbe protiv banaka, trase za prolaz gasovoda, preduzeća u društvenoj svojini, a neretko ima problema i oko uknjižbi i sličnih dokumenata. Kada se pojavi prbolem, onda se potežu lokalni advokakti, ali tada obično bude kasno.

Uz konstataciju da se ovlašćenja i ugovori o zastupanju, punomoćja često potpisuju na ulici, na benzinskoj pumpi, u kafanama ili na sličnim neodgovoarajućim mestima: na osnovu oglasa sa bandere, advokati naglašavaju da građani često ne znaju ni ko ih zaista zastupa niti kako to čini, niti su ga ikada videli ili otišli do njegove kancelarije.

NEMAJU NI FAKULTET

ONI u svom saopštenju apeluju na građane da ne potpisuju nikakva ovlašćenja, niti ugovore sa osobama koje nemaju registrovanu advokatsku kacelariju, koje nude pravnu pomoć, a u velikom broju slučajeva nemaju čak ni završen pravni fakultet, što je prvi uslov da bi se neko bavio ovim poslom. Ugovori se potisuju u kancelariji u koju uvek možete da dođete i otklonite sve nejasnoće i probleme koji se odnose na konkretan predmet - naglašavaju pirotski advokati.

Advokata treba agažovati na osnovu preporuke, a ne na osnovu oglasa sa bandere, oglasa preko nekih opskurnih radio-emisija ili na osnovu oglasa koji je ostavljen ispod brisača na automobilima. Advokatura kao profesija podleže zabrani reklamiranja i to bi građani trebali da znaju. Onog momenta kad izgube sporove i dobiju obavešetenje o plaćanju taksa, po pravilu ne mogu ni da se čuju niti vide sa svojim zastupnicima, a kamoli sa advokatima koje su angažovali. Tada se po pravilu javljaju nama, međutim, već je kasno i problemi se ne mogu otkloniti, upozoravaju iz Zajednice advokata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!