KAD ZAMIRIŠU NARCISI BELI... Tradicionalna turističko-sportska manifestacija na planini Stolovi poviše Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

17. 05. 2021. u 11:25

VIŠE od 3.000 zaljubljenika u prirodu, rekreativaca i iskusnih planinara iz gradova širom Srbije okupilo se juče na planini Stolovi, koja se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovekovnog Magliča i Ibarske klisure, na tradicionalnoj turističko-sportskoj manifestaciji "Narcisu u pohode".

КАД ЗАМИРИШУ НАРЦИСИ БЕЛИ... Традиционална туристичко-спортска манифестација на планини Столови повише Краљева

Foto G. Šljivić

Kao retko gde u Srbiji, padine Stolova polovinom maja bukvalno se zabele od cvetova divljeg narcisa, a ljubitelji prirode ne propuštaju priliku da uživaju u ovom mirisnom cveću i netaknutoj prirodi planinskog masiva jugozapadno od grada na Ibru.

- U ovo doba godine nema lepše planine u Evropi od Stolova. Ovo je prava oaza među narcisima i poludivljim konjima, ovo je jedinstven dar prirode, pravo bogatstvo - kaže Stefan Bogdanović, zaljubljenik u prirodu iz Gornjeg Milanovca, kojeg smo sa kćerkicom i prijateljima zatekli na jednom od proplanaka.

Planinarska trasa, sve do Usovice, vrha Stolova na nadmorskoj visini od 1.375 metara gde i rastu najlepši i najmirisniji narcisi, dugačka je oko 20 kilometara sa visinskom razlikom od oko 1.000 metara, a planinari slabije kondicije koristili su kraću i lakšu stazu dužine 11 kilometara sa usponom od oko 700 metara.

Uživajući u netaknutoj prirodi stoletnih šuma, cvetnih livada i proplanaka, planinari su na Usovici mogli i da iz neposredne blizine vide krdo poludivljih konja koji već duže od tri decenije opstaju na ovom planinskom masivu, kao i da se poklone pravoslavnom krstu visokom čak 33 metra.

- Mi smo po peti put na Stolovima, jedino prošle godine nismo dolazili zbog epidemiološke situacije. Planinarenjem se bavimo amaterski, cilj nam je da laganim hodom za tri-četiri sata savladamo uspon - poručuje grupa planinara-amatera iz Novog Sada.

Manifestacija "Narcisu u pohode" na Stolovima se održava od 1956. godine. Organizator ove godine je PSD "Gvozdac" iz Kraljeva, u saradnji sa ovdašnjom Turističkom organizacijom, Planinarskim savezom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta.

- Mirišu narcisi, cvrkuću ptice, a na proplancima trčkaraju poludivlji konji, kao da smo u nekom filmu - prenose svoje utiske izletnici iz Požege.

- Ovde je fantastično, dišemo punim plućima i uživamo u prirodi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih