NOVI ZASADI UZ SUBVENCIJE DRŽAVE: U Vršcu predstavljena strategija podrške vinarima i vinogradarima

J.J.Baljak

15. 05. 2021. u 20:22

U GRADSKOJ kući u Vršcu održana je prezentacija Nacionalne strategije, na kojoj su predstavnicima lokalne samouprave i vlasnicima svih registrovanih vinarija u tom kraju predstavljene mere pomoći Vlade Srbije u toj oblasti.

НОВИ ЗАСАДИ УЗ СУБВЕНЦИЈЕ ДРЖАВЕ: У Вршцу представљена стратегија подршке винарима и виноградарима

Foto: Grad Vršac

One se prevashodno odnose na opremanje vinarija, pomoć pri prodaji vina i poboljšanju njegovog kvaliteta.

- Država ozbiljno planira da podrži podizanje novih zasada vinove loze, a novina je to što se na osnovu predračuna može unapred dobiti novac za postavljanje stubova, žica i protivgradnih mreža – kazao je, između ostalog, prof Marko Malićanin, predsednik krovnog saveza vinara i vinogradara Srbije.

Najavljeno je i da će u okviru novih IPARD programa EU pojedinci moći da dobiju sredstva za unapređenje vinskih sala i smeštajnih kapaciteta, koji na vinskom putu u vršačkom kraju svakako nedostaju.

- Lokalna samouprava će u narednom periodu aktivno raditi na podršci svojim vinogradarima i vinarima, pr esvega kroz ulaganja u infrastrukturu na putevima vina. Ove godine ćemo pristupiti projektovanju kanalizacione mreže u vinskim selima Gudurica i Veliko Središte, što je preduslov za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta – najavio je Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)