"MUZEJI ZA 10" U NEGOTINU I KLADOVU: Brojne manifestacije u organizaciji "Muzeja Krajine" i biblioteke "Centar za kulturu"

S.M.J.

13. 05. 2021. u 22:03

IZLOŽBOM “Obrenovići u zbirkama Muzeja Krajine” negotinski muzej obeležiće Evropsku noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja u okviru manifestacije “Muzeji za 10”. Izložbom je obuhvaćena bogata kolekcija dinastije Obrenović, sa čak 51 artefaktom, koju već više od 80 godina baštini Muzej Krajine. Tu su zbirka ordenja, medalja i odlikovanja, zbirka povelja i diploma i zbirka fotografija i razglednica.

МУЗЕЈИ ЗА 10 У НЕГОТИНУ И КЛАДОВУ: Бројне манифестације у организацији Музеја Крајине и библиотеке Центар за културу

Foto: Muzej Krajine

- Tu su i dva portreta, Miloša Obrenovića koji je radio Pavle Čortanović i portret kneza Mihaila Milisava Markovića i oni čine okosnicu ove izložbe. U skladu sa situacijom, nije bilo svečanog otvaranja, a izložba je dostupna posetiocima tokom sedam dana koliko traje manifestacija, do 18. maja- kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Tokom manifestacije “Muzeji za 10” do 18. maja biće promovisane i dve knjige za decu, čiji je izdavač Muzej Krajine.

-U subotu 15. maja predstavićemo onlajn knjigu za decu o Hajduk Veljku autora Vesne Janjić, muzejskog vodiča a 18. maja i publikaciju o Stevanu Mokranjcu čiji je autor naša istoričarka umetnosti Vesna Nikolić - dodaje Trajković.

Biblioteka “Centar za kulturu” u Kladovu u saradnji sa Arheološkim muzejom Đerdapa na manifestaciji “Muzeji za 10” učestvuju programom “Vekovi Fetislama” u susret obeležavanju pet vekova od podizanja Tvrđave Fetislam (1524 – 2024).

Foto: Muzej Krajine

- Decenijska saradnja ove dve ustanove kulture ogleda se u mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima. Ove godine, po prvi put, nastupaju zajedno sa izložbenim programom „Vekovi Fetislama“. Izložba predstavlja samo jedan korak u prezentaciji dosadašnjih arheoloških rezultata istraživanja kasnosrednjovekovne i novovekovne tvrđave Fetislam, kao i života u periodu koji prethodi osnivanju utvrđenja - kaže Žaklina Nikolić, direktorka kladovske biblioteke.

Ova foto-dokumentaciona izložba će posetiocima biti dostupna od 12. do 18. maja u galeriji Biblioteke „Centar za kulturu“, kao i u prostoru Male sale Arheološkog muzeja Đerdapa u Kladovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri