DA GRAD BUDE ČIST I ZELENIJI: "Inženjeri zaštite životne sredine" pozivaju Novosađane

Lj. P.

12. 05. 2021. u 06:21

KAKO bi motivisali Novosađane da se aktivno uključe u kreiranje godišnjeg programa korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u gradu, udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" pokrenuli su interaktivnu mapu i sproveli kampanju "NS eko-dinar u službi građana".

ДА ГРАД БУДЕ ЧИСТ  И ЗЕЛЕНИЈИ: Инжењери заштите животне средине позивају Новосађане

Foto Inženjeri zaštite životne sredine

Stiglo je više od stotinu predloga stanovnika Novog Sada, Futoga, Kisača, Begeča, Kaća i Petrovaradina, njih 67 je predložilo da se u njihovom kraju ili mestu posadi drveće, šiblje, podignu novi travnjaci, uklone bolesna i stara stabla, dok se u 33 predloga navodi da je potrebno ukloniti divlje deponije, rasuto smeće i sanirati degradirane površine.

Sa Podbare je stigao predlog da se uredi travnjak, a od meštana Futoga da se sredi obala Dunava u tom mestu.

PODBARA Predlog da se naselje ozeleni, Foto Inženjeri zaštite životne sredine

Cilj ove akcije, kako navode "Inženjeri zaštite životne sredine", jeste da se uspostave jasno definisani, transparentni, funkcionalni i trajni mehanizmi učešća građana u procesima donošenja odluka.

- Nastavljamo sa prikupljanjem predloga putem interaktivne mape - ističu "Inženjeri zaštite životne sredine".

- Na svaka tri meseca, predlozi koji stignu od građana biće predati nadležnoj upravi i javno-komunalnim preduzećima.

DVE KATEGORIJE

POSEBNO kreirana mapa za prijavljivanje predloga ima dve opcije-otpad i zelenilo. U kategoriji "otpad" može se predložiti uklanjanje divlje deponije, sanacija degradirane javne površine ili sakupljanje i uklanjanje rasutog otpada. Grupa "zelenilo" podrazumeva sadnju drveća i šiblja, cveća i drugog zelenila, kao i negu postojećih biljaka, ili rekonstrukciju travnjaka.

Prva lista prikupljenih predloga je, kako navode u udruženju predata nadležnima, kako bi se uvrstila u godišnji program. U razgovoru sa predstavnicima Gradske uprave i JKP "Gradsko zelenilo" razmatrane su mogućnosti za unapređenje načina prikupljanja predloga, ali i ograničenja koja postoje kada je reč o njihovoj realizaciji.

Razgovarali su i sa predstavnicima JKP "Čistoća", kako bi se dobile informacije o konkretnim problemima koje su građani prijavili i mogućnostima da se oni reše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna