"MUZEJI ZA 10": Manifestacija u Vranju od 12. do 18. maja

J.S.

10. 05. 2021. u 13:03

U PERIODU od 12. do 18. maja i u Vranju biće održana manifestacija MUZEJI ZA 10, koja se ove godine obeležava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

МУЗЕЈИ ЗА 10: Манифестација у Врању од 12. до 18. маја

Muzej kuća

 Ovo je najveća nacionalna muzejska inicijativa u Srbiji, jedinstvena u Evropi, koju koordinira Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOMSrbija.


U okviru manifestacije ,,Muzeji za 10” , u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju,  u sredu 12. maja od 19 sati biće održana izložba ,,Fantazmagorija slika”, Dobrija Stojanovića, umetnika iz Beograda.

Narednog dana, u četvrtak 13. maja, u 19 sati,  u maloj Sali Galerije Narodnog muzeja, planirana je izložba konceptualnog nakita ,,Jedno lice i crtice”, Tamare Zečevič, umetnice iz Beograda. Za petak, 14. maj, od 10 sati, u maloj sali Galerije,  predviđena je radionica za decu ,,Čemu nakit služi? Nove ideje”. Narednog dana, u subotu, 16. maja, od 20 sati, u dvorištu Muzej kuće ,,Bora Stanković” biće održano ,,Veče starih vranjanskih pesama”.


Ulaz za sve događaje je besplatan.Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.


Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija realizovaće raznovrsne sadržaje.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstava i performansa, promocije knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku