BRODOM I PO VELIKOJ MORAVI: Nedaleko od Jagodine zaživeo novi turistički kompleks "Kočin hrast"

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 05. 2021. u 06:45

TURISTIČKI kompleks "Kočin hrast" - najnoviji biser Jagodine - koji se nalazi pored Velike Morave, na samo osam kilometara od grada, zvanično je otvoren tokom prvomajskih praznika.

БРОДОМ И  ПО ВЕЛИКОЈ  МОРАВИ: Недалеко од Јагодине заживео нови туристички комплекс Кочин храст

Foto Z. Gligorijević

Još veća atrakcija biće turistički brod, tačnije katamaran koji će imati dva nivoa i 20 mesta. Namenjen je plovidbi duž Velike Morave, ali još nije poznata tačna rečna trasa.

Foto Z. Gligorijević

Posle registracije, sedam dana će trajati probne vožnje, a turiste će primati od polovine meseca... U međuvremenu, dvojica radnika su uspešno završila obuku i dobila dozvole za upravljanje brodom.

Foto SO u Jagodini

- Kočin hrast je star 300 godina, prečnik mu premašuje dva i po metra, a oko dva hektara prostora pored stabla ispod kojeg je kapetan Koča 1788. poveo vojnike u oslobađanje Srbije od Osmanlija ima veliki istorijski značaj, dosad pomalo zapostavljen. Zato smo u okviru kompleksa podigli spomen-česmu na kojoj je ispisan kraći istorijat ovoga kraja. Sam hrast smo sanirali, jer nije dobro održavan, a ispoštvali smo i želju meštana da oplemenimo prostor oko njega - kaže direktor sportskog centra "Jassa" u Jagodini Zoran Gligorijević.

Foto Z. Gligorijević

Istovremeno, urađen je restoran, te napravljene dve terase, kameno pristanište za turistički brod i šetanje pored reke, pešačke staze, amfiteatar za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija, sportski teren, dečje igralište sa mobilijarom, letnjikovci sa roštiljima...

Foto Z. Gligorijević

- Tokom minulih praznika se pokazalo da je ovo pravi potez lokalne samouprave, jer se u Kočinom Selu tražilo mesto više. Ostalo je da se završi ribolovačka staza, dužine stotinak metara, gde će biti održavana takmičenja, a uradićemo i ankere za vezivanje privatnih čamaca. Zaposlili smo 11 radnika, uglavnom ljudi iz ovog mesta, a dopunjavanje sadržaja će otvoriti prostor za još novih mesta - kaže Gligorijević.

ZADOVOLjAN Direktor Zoran Gligorijević, Foto Z. Gligorijević

Direktor JP "Uređenje i javno osvetljenje" Boba Tomić kaže da je urađena nova saobraćajnica od Doma kulture do izletišta, parkiralište za 300 automobila, klupe, parkovi, putokazi od auto-puta - sve da bi se turisti laše snašli...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)