SVE NA 144 RATE: Gradonačelnik Šapca najavio "utopljavanje" zgrada

V.Mitrić

06. 05. 2021. u 22:03

POSLE uspešno završene grejne sezone, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, posetio je JKP "Toplana-Šabac", gde je razgovarao sa direktorom JKP "Toplana-Šabac” Slobodanom Jerotićem o investicijama koje bi trebalo da budu učinjene u letnjem periodu kako bi preduzeč za sledeću grejnu sezonu ponovo bilo spremno da na kvalitetan i kontinuiran način isporučuje toplotnu energiju Šapčanima.

СВЕ НА 144 РАТЕ: Градоначелник Шапца најавио утопљавање зграда

Foto: V.M.

Tokom posete Toplani, gradonačelnik Pajić najavio je i realizaciju dva projekta kojima je predviđen paket mera energetske efikasnosti.

U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, želimo da svaka kuća i domaćinstvo na selu imaju mogućnost za zamenu starih vrata i prozora. Zbog loše izolacije, troši se mnogo više električne i toplotne energije. Ovo će Grad omogućiti sugrađanima koji žive na selu, jer za stanovnike grada Šapca koji žive u centru grada već postoji projekat čija je realizacija u toku. Polovinu novca za zamenu subvencionisaće država i lokalna samouprava, a drugu polovinu obezbediće građani. Naš cilj je energetska efikasnost, da ne trošimo više energije nego što nam je potrebno - rekao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić.

Osim ovog projekta, JKP ,,Toplana-Šabac” će sprovesti projekat termoizolacije zgrada. U okviru projekta predviđen je paket mera energetske efikasnosti koji obuhvata termoizolaciju omotača zgrade i ugradnju termostatskih radijatorskih ventila i delitelja troškova.

- Utopljavanjem zgrada smanjiće se rasipanje energije, potrošnja gasa, emisije štetnih materija, posebno PM čestica koje su primarni i sekundarni izvor zagađenja vazduha, ali će se i povećati komfor stanara i smanjiti godišnji računi za grejanje. Da bi se na pravi način potencijal uštede iskoristio građanima će na raspolaganju biti termostatski ventili čija je uloga da se omogući svakom stanaru da upravlja sopstvenom potrošnjom toplote, tako što će održavati temperaturu u stanu onako kako to njemu odgovara - kazao je Pajić. 

Direktor JKP "Toplana-Šabac" Slobodan Jerotić istakao je da smanjenje temperature za 1 stepen donosi uštede u potrošnji energije i više od 6 odsto što će se osetiti na računima stanara.

- Delitelji troškova na radijatorima omogućiće da se za svaki stan pojedinačno odredi potrošnja energije i iznos varijabilnog dela na kraju meseca. To znači da će zgrade imati različite troškove za grejanje kao i do sada ali od sada će i svaki stan u okviru zgrade imati drugačiji račun u odnosu na komšije zavisno od načina ponašanje stanara -rekao je Jerotić.

Vrednost projekta iznosi 2,5 miliona evra, a finansira se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Građani sklapaju Ugovor o pristupanju projektu, a troškove investicije otplaćuju u jednakim mesečnim ratama i to najviše 144 rate (12 godina) prema želji svakog sugrađanina pojedinačno. Od pomenutog iznosa, 370.000 evra je opredeljeno za ugradnju termostatskih ventila i delitelja troškova. Taj deo biće subvencionisan sredstvima grada Šapca. Na takav način pomažemo sugrađanima koji žive u gradu da ukupni troškovi budu niži - kazao je Pajić.

Prema rečima gradonačelnika Šapca cilj ovih projekata jesu bolji uslovi života za Šapčane.

- Od samog dolaska na vlast, određeni su prioriteti, a jedan od njih je i čist vazduh i zdravija životna sredina. Ovo su konkretne aktivnosti kojima se kvalitet vazduha poboljšava, naročito u zimskim mesecima. Nećemo se na ovome zaustaviti, već ćemo preduzeti dalje korake kako bi Šabac postao Grad budućnosti - istakao je Pajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!