VENAC ZA ZDRAVLJE: Pirotski Romi i stočari obeležili Đurđevdan

V.Ć.

06. 05. 2021. u 21:41

PIROTSKI Romi i stočari obeležili si Đurđevdan. Najveselije je bilo u Romskom naselju u Pirotu, ali u u belopalanačkooj Murici, gde se tradicionalno sprema jagnjeći ražanj i dočekuju gosti. Đurđevdan je i seoska slava u najudaljenijem pirotskom selu Zaskovci, kooje se nalazi podno Midžora.

ВЕНАЦ ЗА ЗДРАВЉЕ: Пиротски Роми и сточари обележили Ђурђевдан

Foto: V.Ć.

Ovog proleća je, međutim bilo problema oko nabavke jagnjetine koje više nema u slobodnoj prodaji, a u mesarama se razgabi onog momenta kad stigne. Za uskršnje i prvomajske praznike jagnjetina je u mesarama koštala između 600 i 630 dinara, dok se kod stočara mogla nabaviti za oko 300 dinara po kilogramu žive vage. Prema procenama stručnjaka na području okruga je bilo oko 10.000 grla za prodaju.

Poslednjih nekoliko dana, cena žive vage kod stočara porasla je na 350 dinara za kilogram žive vage, a na povećanu potražnju uticali su i gosti iz susedne Bugarske, koji su se posle relaksacije proitvepidemijskih mera, opet pojavili u pirotskim prodavnicama, gde pazare kako kažu potpuno prirodnu hranu.

Inače za Đurđevdan se, u pirotskom kraju, obavezno pletu venčići od vrbovog pruća , zdravca i jorgovana, odnosno ljiljka, jer se veruje da ove biljke, ali i drugo poljsko cveće koje pristigne u prvoj dekadi maja, donosi zdravlje stadima, ali i deci i svim članovima porodice. U vreme Đurđevdana se formiraju i bačije od po nekoliko seoskih stada koja na ispaši ostaju do Mitrovdana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a