„BUDILICA“ OPET ZASVIRALA: Tradicionalna prvomajska, vatrogasno-muzička manifestacija u Kraljevu (FOTO)

G.Ć.

01. 05. 2021. u 09:39

POSLE jednogodišnje pauze zbog svetske pandemije kovidom-19, u Kraljevu je jutros ponovo održana prvomajska, vatrogasno-muzička manifestacija.

„БУДИЛИЦА“ ОПЕТ ЗАСВИРАЛА: Традиционална првомајска,  ватрогасно-музичка манифестација у Краљеву (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Negujući dugogodišnju tradiciju, ovdašnji vatrogasni orkestar „27. septembar“ je u ranim jutarnjim satima prošetao kraljevačkim ulicama svirajući svojim usnulim sugrađanima prvomajsku „budilicu“, a  vatrogasnoj povorci u jutarnjem defileu priključio se ipak samo mali broj, uglavnom starijih Kraljevčana.

- Praznik rada se u gradu na Ibru obeležavao i pre Drugog svetskog rata, a naročito su u tome prednjačili opančarski radnici koji su tada imali svoj dobro organizovani sindikat. Svakog 1. maja oni su organizovali demonstracije zahtevajući osmočasovno radno vreme - kaže Milan Matijević, kraljevački hroničar.

- Čuvajući, i evo ove godine ponovo nastavljajući tu tradiciju, i mi se okupljamo svakog 1. maja i sa vatrogasnim orkestrom pozdravljamo sugrađane.

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede