IZA SVEGA SE KRIJE SIMBOLIKA: Sedam sveštenika se okupilo u manastiru Bogoštica, evo šta je razlog

V.Mitrić

28. 04. 2021. u 18:56

U MANASTIRU Bogoštica, u istoimenom selu kod Krupnja, koji je podigao episkop šabački Lavrentije, nedaleko od rodnog ognjišta, arhimandrit Nifont i još šest sveštenika, obavili su jeloosvećenje, u prisustvu mnoštva vernika Rađevine, Azbukovuce i Jadra.

ИЗА СВЕГА СЕ КРИЈЕ СИМБОЛИКА: Седам свештеника се окупило у манастиру Богоштица, ево шта је разлог

Foto: V.Mitrić

Sedam sveštenika, objašnjava nam protojerej stavrofor Stanko Vasić, simboliše, zapravo sedam svetih tajni.

- Ovim činom osvećuje se jelej i brašno, spominju se svi bolesni radi izlečenja od teških bolesti -priča prota Vasić. -Vernici, po osvećenju, dobijaju osvećen jelej i brašno da ponesu kući, zamese hleb da uljem i bogojavljenskom vodicom.Hleb se seče na kocke i tako daje svim ukućanima radi blagoslova, svako jutro.

Jeloosvećenje se obavlja svake „strasne nedelje“ u sredu.Manastir u selu, koje je i u nazivu i po veri ovdašnjih ljudi u Boga, davno božje selo, čuva sve običaje i tradiciju našeg roda, uz duhovnu misiju i kulturne sadržaje najvišeg ranga, jer je, uz ovu bogomolju i Dom pesništva „Desanka Maksimović“, posvećen našoj najvećoj pesnikinji.

Domaćin, starešina ove bogomolje, diplomirani teolog, jedan od najmlađih arhimandrita ub SPC, Nifont, godinama kroz bogosluženje, duhovne i kulturne sadržaje, naravno uz blagoslov vladike Lavrentija, uspeva da privuče sve veći broj vernika, ne samo iz ovog dela Rađevine i eparhije, već iz svih delova Srbije, susedne Republike Srpske i rasejanja.

- Iz usta oca Nifonta svaka reč, svaka misao, svaka poruka i pouka zvuči bogougodno, srcuugodno, milo, blago i drago, po čemu se vidi koliko je posvećen Bogu, veri i svima nama -kaže profesor dr Zoran Kovačević, čuveni srpski nefrolog, ali i veliki crkveni dobrotvor i vernik, koji sa suprugom Ljiljom i kćerkom Sarom, podiže manastir na Kosmaju. - Sa monasima, poput oca Nifonta, ne treba da brinemo za budućnost vere naše pravoslavne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna