VASKRŠNJA JAJA ZA NOVU NADU: Jedna aukcija u Trsteniku menja živote tri bolesna deteta uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika (FOTO)

S. BABOVIĆ

29. 04. 2021. u 07:26

TRSTENIČANI su za 39 ukrašenih vaskršnjih jaja platili čak 330.000 dinara na tradicionalnoj aukciji kojom u ovom mestu pomažu bolesnim mališanima.

ВАСКРШЊА ЈАЈА ЗА НОВУ НАДУ: Једна аукција у Трстенику мења животе три болесна детета уочи најрадоснијег хришћанског празника (ФОТО)

Foto Arhiva

Troje teško obolele dece dobiće šansu da nastave lečenje ili imaju srećnije detinjstvo zahvaljujući plemenitosti koja kroz Humanitarnu aukciju vaskršnjih jaja u Trsteniku traje već 15 godina.

Licitirani eksponati bili su prava mala remek--dela. Slikari-amateri, akademski i zavičajni umetnici, članovi udruženja likovnih stvaralaca, po pravilu se odazivaju pozivu organizatora u kreiranju najoriginalnijeg vaskršnjeg jajeta.

- Broj umetnika koji nam se pridružuju se uvećava svake godine, tako da uvek obaramo rekorde po broju učesnika - kaže Vladimir Jevtić, direktor Turističke organizacije Opštine Trstenik, koja aukciju organizuje zajedno sa Narodnim univerzitetom i Centrom za socijalni rad.

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika mnogi su poželeli da kupe lepo jaje i pomognu bolesnoj deci. Među njima je i Nenad Milošević, stomatolog iz Stopanje kod Trstenika.

- Kupili smo ih četiri, a sami smo učestvovali sa jednim eksponatom - kaže Nenad Milošević.

- Pomažemo uvek, i u našoj ordinaciji je ova aukcija postala tradicionalna. Drago nam je što je odziv bio izvanredan.

I SVECI I ISTORIJA

SVAKO jaje koje je licitirano na aukciji umetničko je delo. Rađeni su originalnim tehnikama oslikavanja akvarelom, uljanim bojama, ukrašavana materijalima, "obučena" u perje, tekstil, sa prirodatim ukrasima od kamenčića, mašnica, cirkona. Na jajima su osvanule ilustracije hrišćanskih motiva, pravoslavnih svetaca,ali i lokalnih istorijskih obeležja i ukrasima od cvetova.

Opština Trstenik je pokrovitelj ove jedinstvene aukcije, gde redovno licitiraju privatni preduzetnici, predstavnici javnih preduzeća, industrijskih kompanija. Zorica Radijevojević, "licitatorka" ispred "PPT Namenske", kaže da se ova kompanije uvek rado odaziva na humane pozive.

- Bio je izazov da se pod epidemiološkim merama organizuje aukcija. Imali smo čak 39 umetničih dela, a taj novac će pomoći našoj deci - kaže Milena Turk, predsednica opštine.

Iz trsteničkog Centra za socijalni rad stigle su tri molbe za pomoć. Tu je dečak koji ima tumor zadnje lobanjske regije, operisan u KCS. Mali borac izdržao je 36 zračnih terapija. Roditelji su mu bez posla i porodici se pomaže kroz socijalna davanja, tuđu negu i pomoć.

- Ove godine sredstva se prikupljaju i za dečaka koji od rođenja boluje od epilepsije, umerene je duševne zaostalosti i usporenog psihomotornog razvoja. Svakodnevne su potrebe za lekovima i posebnim režimom ishrane - piše u zvaničnom izveštaju organizatora.

- Sakupljamo sredstva i za devojčicu koja boluje od cerebralne paralize. Imala je više operacija nogu, ruku, očiju. Hoda uz pomoć hodalice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna