IZ LOGORA SMRTI VEĆINA SE NIJE VRATILA: U Novom Sadu obeležena 77. godišnjica deportacije Jevreja (FOTO)

Z. G.

26. 04. 2021. u 16:38

KOMEMORATIVNIM skupom ispred Sinagoge i polaganjem venaca danas je obeležena 77. godišnjica deportovanja oko 2.000 novosadskih Jevreja u Aušvic i druge nacističke logore smrti, iz kojih se velika većina njih nikad nije vratila.

ИЗ ЛОГОРА СМРТИ ВЕЋИНА СЕ НИЈЕ ВРАТИЛА: У Новом Саду обележена 77. годишњица депортације Јевреја (ФОТО)

Foto: Pres služba Novog Sada

Kraj spomen-ploče na Sinagogi, koja svedoči o tim tragičnim događajima pod kraj Drugog svetskog rata, vence su položili zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, predsednik Jevrejske opštine Mirko Adam i predstavnici GO SUBNOR-a.

- Na današnji dan, svake godine, sa velikim poštovanjem i žaljenjem sećamo se naših sugrađana koje su, samo zato što su bili Jevreji, fašističke vlasti deportovale u logore smrti. Samo par meseci pre nego što će se rat okončati, 26. aprila 1944. godine, uhapšeno je i deportovano više od 1.900 novosadskih Jevreja a njihova imovina je opljačkana – izjavio je Đurić i podsetio da je tokom rata populacija od nekoliko hiljada Jevreja u Novom Sadu skoro nestala.

Na kraju rata u Novom Sadu je ostalo samo dvadeset Jevreja a u prvim mesecima posle oslobođenja u grad se vratilo nekoliko stotina njih, koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Veliki broj njih iselio se u Izrael.

 

Foto: Pres služba Novog Sada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024