NOVO UREĐENJE IZLETIŠTA STARO JEZERO: Prekogranični projekat Kikinde sa rumunskom opštinom Žombolj

R. Š.

22. 04. 2021. u 17:47

GRAD Kikinda će sa rumunskom opštinom Žombolj, koja joj je i najbliža u toj susednoj državi, realizovati zajednički projekat “Eko - lejks” vredan oko 787.700 evra.

НОВО УРЕЂЕЊЕ ИЗЛЕТИШТА СТАРО ЈЕЗЕРО: Прекогранични пројекат Кикинде са румунском општином Жомбољ

Foto: R. Š.

 Od te sume EU će finansirati 85 odsto, odnosno oko 351.000 evra, dok će Kikinda iz gradskog budžeta izdvojiti 413.000 evra. Projekat u Kikindi predviđa uređenje dela lokacije izletišta Staro jezero,i to dela od kanala i novog mosta do parkinga ispred Sportskog centra “Jezero”.

- Projekat će trajati 18 meseci i za to vreme predviđeno je postavljanje urbanog mobilijara, javne rasvete i izgradnja novih pešačkih staza. Predviđeno je i postavljanje aparata aeratora za poboljšanje kvaliteta vode u jezeru, jer je ona stajaća. Aparatom se podiže procenat kiseonika, ap bi riblji i drugi živi svet trebalo bi da bude bogatiji. Kvalitet vode obodnog kanala sada je četvrte i pete klase. Prostor će se dodatno i ozeleniti. Projekat podrazumeva i održavanje kampova za decu, u Kikindi i Žombolju – objasnili su Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinde i Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Tanackov kaže da ovo neće biti konačni završetak uređenja Starog jezera, jer se ne odustaje od ideje da je to lokacija pogodna za gradnju akva parka ili i spa centra, ali su za takvu nameru potrebni ozbiljni investitori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)