POSAO UGROŽENIM KATEGORIJAMA: Prezentacija javnih poziva nacionalne službe za zapošljavanje

G.Đ.

21. 04. 2021. u 12:57

U PRISUSTVU čelnika lokalne samouprave, predstavnika Privredne komore, Centra za socijalni rad, Školske uprave, Kancelarije i Saveta za mlade, romskih i udruženja osoba sa invaliditetom, u sali Skupštine grada kraljevačka filijala Nacionalne službe za zapošnjavanje (NSZ) održala je prezentaciju javnih poziva planiranih za ovu godinu.

ПОСАО УГРОЖЕНИМ КАТЕГОРИЈАМА: Презентација јавних позива националне службе за запошљавање

Foto: G.Šljivić

Ovom prilikom predstavljeno je ukupno 13 javnih poziva za subvencionisanje zapošljavanja, stručne prakse, obuke i sticanja praktičnih znanja teže zapošljivih kategorija sa evidencije NSZ.

- Dva poziva obuhvataju javni, a 11 privatni sektor. Za ovu namenu je na teritoriji čitave Srbije ukupno opredeljeno 5,7 milijardi, od toga je 550 miliona iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom – kaže Snežana Prelić, direktorka kraljevačke filijale NSZ.

Prema njenim rečima, u Kraljevu je trenutno 9.030 nezaposlenih, a prošle godine je programom prakse ili pripravništva obuhvaćeno 550 lica. U te svrhe ukupno je utrošeno oko 114 miliona dinara.

- U saradnji sa gradom, prošle godine opredeljeno je dodatnih 15 miliona, od kojih je lokalna samouprava obezbedila 10, a naša filijala pet miliona dinara. Slična projekcija je i za ovu godinu – naglasila je Snežana Prelić. - Programi su kreirani shodno teže zapošljivim kategorijama, prevashodno mladih do 30 godina bez ili sa niskim kvalifikacijama, onima koji dugo čekaju posao, mladima u hraniteljskim porodicama ili domskom smeštaju, osobama sa invaliditetom, korisnicima socijalne pomoći, pripadnicima romske populacije i teže zapošljivim ženama kojih je 60 odsto od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji NSZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna